31 Μαΐου 2011

Γιορτή "Αγρού" στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αντίστασης και Δημιουργίας

Πικνίκ για την αποανάπτυξη
Κυριακή 5 Ιουνίου 2011
Αυτοδιαχειριζόμενος Αγρός Ελληνικού – πολιτιστικό κέντρο Ελληνικού
(Λεωφ. Βουλιαγμένης, στάση -πρώην- Αμερικάνικη Βάση, λεωφορεία A3, B3, 171)   
Στη κρίση και την οικονομία της αγοράς, εμείς απαντάμε με ένα πικνίκ για την αποανάπτυξη, στα πλαίσια της ομώνυμης δράσης που διοργανώνεται σε 60 πόλεις σε όλο το κόσμο τη Κυριακή 5 Ιουνίου (Ημέρα Περιβάλλοντος).
Σε συνεργασία με του «Ηλιόσπορους» (Οι Ηλιόσποροι είναι ένα ανοιχτό και αυτόνομο δίκτυο πληροφόρησης και δραστηριοποίησης νέων) διοργανώνουμε μια ολοήμερη δράση που ξεκινά από τις 14.00 και θα λήξει μετά τις 22.00.
Φέρτε φαγητό (για μέχρι 3 άτομα για να περιορίσουμε τα υπολείμματα- απορρίμματα), επαναχρησμοποιούμενα ποτήρια, πιάτα και μαχαιροπίρουνα, κρουστά και μουσικά όργανα, και ελάτε από τις 2 το μεσημέρι για πικνίκ και παρουσιάσεις, συζητήσεις,  εργαστήρια, προβολές, κ.α. 

To πρόγραμμα του «πικνίκ για την αποανάπτυξη»
  • 14.00 – 16.00: Picnic και αυτοδιαχειριζόμενη κουζίνα (φέρτε φαγητό για μέχρι 3 άτομα)
  • 16.00 – 17.00: δίκτυο Φασούλι «πως να φτιάξεις μια τράπεζα χρόνου με τους φίλους σου και τους φίλους των φίλων σου»
    17.00 – 18.00: Νέα Γουινέα «Κατασκευή μικρών ανεμογεννητριών από απλά υλικά» 
  • 18.00 – 19.00: Τίνα Λυμπέρη «εισαγωγή στην αεικαλλιέργεια (Permaculture)»
  • 19.00 – 20.00: Συζήτηση για την αποανάπτυξη, το αλληλέγγυο εμπόριο και την οικονομία χωρίς χρήματα
  • 20.00 – 21.00: Αστική καλλιέργεια και κοινοτικά εγχειρήματα: Παρουσίαση του κοινωνικού κέντρου Can Masdeu. Προβολή ντοκιμαντέρ και συζήτηση με εκπρόσωπο της κοινότητας.  
  • 21.00 – Μουσική με κρουστά και ακουστικά όργανα (φέρτε τα δικά σας)
Καθ' όλη τη διάρκεια θα υπάρχει έκθεση με φωτογραφίες και πληροφοριακό υλικό για την κατασκευή σπιτιού cob στην Εύβοια από την ομάδα State of Nature, καθώς και πληροφοριακό υλικό από τις συλλογικότητες που συμμετέχουν.
Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αντίστασης και Δημιουργίας που διοργανώνει η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού.
«Στόχος μας αφενός να γνωριστούμε και ανταλλάξουμε εμπειρίες για το πως μπορούμε να ζούμε καλύτερα ενώ καταναλώνουμε (και παράγουμε) λιγότερα (η έννοια της αποανάπτυξης), καθώς και να στηρίξουμε έμπρακτα τον αυτοδιαχειριζόμενο αγρό στο Ελληνικό και τον αγώνα για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου, κόντρα στα σχέδια ιδιωτικοποίησης και ξεπουλήματος του χώρου του πρώην αεροδρομίου» αναφέρουν οι «Ηλιόσποροι».   
ΧΡΗΣΙΜΑ


21 Μαΐου 2011

Ο "Αγρός" στο eco news του ΣΚΑΪ

Την Παρασκευή 21-5-2011 στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΣΚΑΪ, στο ένθετο eco news, παρουσιάστηκε ο "Αυτοδιαχειριζόμενος Αγρός στο Ελληνικό". Παρακολουθήστε το βίντεο ΕΔΩ.
Το ρεπορτάζ για τον "Αγρό" είναι στο 5min και 45sec.

17 Μαΐου 2011

Ξεκίνησαν οι μεταφυτεύσεις

Η Κυριακή 15 Μαϊου, ήταν μια πολύ όμορφη μέρα  για τον «Αγρό» μας.
Πάνω από 100 φίλοι του «Αυτοδιαχειριζόμενου αγρού στο Ελληνικό» πέρασαν από την  αυλή του Πολιτιστικού Κέντρου Ελληνικού όπου είχαμε οργανώσει την υποδοχή και την ενημέρωσή τους.
 Αρκετοί απ’ αυτούς, είχαν έρθει από αρκετά μακριά: Σπάτα, Μεγάλο Πεύκο, Αγ.Ανάργυροι. Πειραιάς. Δάφνη, κ.ά. 
Τους εφοδιάσαμε με έντυπο υλικό και οδηγίες καλλιέργειας για αρχάριους κηπουρούς, μοιράσαμε σπόρους, προσφέραμε σπιτικά φαγητά,  κρασί και αναψυκτικά, φάγαμε όλοι μαζί.
Τους δείξαμε το σπορείο μας, απ’ όπου μεταφυτεύσαμε στο έδαφος (που είχαμε προηγουμένως προετοιμάσει κατάλληλα), τα πρώτα καλαμπόκια που μεγάλωσαν.
Οι περισσότεροι απ’ αυτούς, βρέθηκαν για πρώτη φορά κοντά μας  και πολλοί δήλωσαν πρόθυμοι να συμβάλλουν στην προσπάθειά μας.

10 Μαΐου 2011

Επίσκεψη του Σέρζ Λατούς στο Ελληνικό


Το χώρο του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό επισκέφτηκε την Τρίτη 9 Μαϊου ο Γάλλος θεωρητικός της αποανάπτυξης, καθηγητής Σερζ Λατούς. Τον υποδέχτηκαν εκεί μέλη της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού και της Πρωτοβουλίας για έναν αυτοδιαχειριζόμενο αγρό στο Ελληνικό.
Ο Σερζ Λατούς εξήγησε την έννοια της αποανάπτυξης, τονίζοντας ότι δεν είναι αντίθετη με την ανάπτυξη γενικά, αλλά με την ανάπτυξη που καταστρέφει και εξαντλεί τους φυσικούς πόρους (πετρέλαιο, δάση, βιοποικιλότητα, κλπ), την χωρίς μέτρο ανάπτυξη που προωθεί την παραγωγή μεγάλης ποσότητας μη ποιοτικών προϊόντων. Εξήγησε ότι η ανθρώπινη ευτυχία και ισορροπία δεν ταυτίζεται με την υπερκατανάλωση. Υπ’ αυτή την έννοια της βιώσιμης διαχείρισης των φυσικών πόρων, η αποανάπτυξη συμβαδίζει με την οικολογία.

2 Μαΐου 2011

Γνωριμία με τον «αυτοδιαχειριζόμενο αγρό στο Ελληνικό»


[ΧΑΡΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ]

Ο «αυτοδιαχειριζόμενος αγρός στο Ελληνικό» είναι πραγματικότητα. Με προσπάθειες εθελοντών πολιτών, λειτουργεί από τον Μάρτιο στο χώρο της πρώην αμερικάνικης βάσης του αεροδρομίου. Έχουν φυτευτεί σπόροι παραδοσιακών ποικιλιών (ντομάτα, πιπεριά, καρπούζι, πεπόνι) και έχουν βλαστήσει τα πρώτα φυτά.
Σας περιμένουμε λοιπόν την Κυριακή 15 Μαϊου στις 11 το πρωϊ στο χώρο του αγρού για να σας ενημερώσουμε και να σας δώσουμε δωρεάν παραδοσιακούς σπόρους.

Αν θέλετε μπορείτε να φέρετε μαζί σας τα φαγητά σας (ψωμί, ντομάτες, τυρί, ελιές, τυροπιττάκια, κεφτεδάκια ή ό,τι άλλο) και να πάρετε μέρος στο πίκ νίκ που θα έχουμε εκεί.

Χιλιάδες πολίτες πέρασαν από τον πάγκο του «Αγρού»


Στο Ποντιακό Πανηγύρι στα Σούρμενα βρέθηκε ο «Αγρός» το Σαββατοκύριακου στις 30 Απριλίου και 1η Μαΐου. Η «Πρωτοβουλία» εξασφάλισε πάγκο που του παραχώρησε ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης και μοίρασε ΔΩΡΕΑΝ περισσότερους από 7000 παραδοσιακούς ντόπιους σπόρους ενισχύοντας την προσπάθεια για διατήρησή τους. Μοιράστηκαν: Χειμωνιάτικο πεπόνι, μαύρο καρπούζι, ντομάτα και πιπεριά Φλωρίνης.