30 Ιανουαρίου 2016

Τμήμα διατριβής του Marco Volpini για τις θέσεις του για τον Αγρό Ελληνικού



SCUOLA DI LETTERE E BENI CULTURALI
Corso di laurea magistrale in Geografia e Processi Territoriali
Spazi e Conflitti Urbani nell'Atene della Crisi
Tesi di Laurea in Teorie e Modelli dello Spazio
Relatore: Presentata da:
Prof. Emanuele Frixa Marco Volpini
Prof.ssa Alessandra Bonazzi

II sessione
Anno Accademico 2014/2015

(Μετάφραση από τη σελ.113 της διατριβής του Marco Volpini για τις θέσεις του για τον Αγρό Ελληνικού, Ρίτα Χαριτάκη)
ΕΝΑ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΣΤΗN ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ (περίληψη)
Το Ελληνικό είναι μια αστική περιοχή ακαλλιέργητη, 623 εκταρίων, μέσα στην οποία βρισκόταν το αεροδρόμιο της Αθήνας που μεταφέρθηκε στα Μεσόγεια το 2001. Η περιοχή περιλαμβάνει μια μεγάλη παραλιακή ζώνη και φιλοξενεί μερικά ολυμπιακά ακίνητα που χτίστηκαν για την Ολυμπιάδα 2004. Έχει αφεθεί εγκαταλελειμμένη παρόλο που μέσα στο χώρο υπάρχουν πάνω από 400 κτίσματα. Οι κυβερνήσεις είχαν υποσχεθεί αρχικά να κάνουν ένα μητροπολιτικό πάρκο, αλλά τίποτε το ουσιαστικό δεν έγινε σ’ αυτή την κατεύθυνση. Με τον ερχομό της κρίσης και τη δημιουργία του ΤΑΙΠΕΔ η περιοχή τέθηκε στη λίστα των αγαθών προς ιδιωτικοποίηση από το Δημόσιο και είναι προς πώληση για 915 εκατομμύρια ευρώ, αστείο ποσό αν λάβουμε υπόψη μας την έκταση και τη φύση της περιοχής. Το 2014 έγινε μια συμφωνία για την πώληση όλων των μετοχών της εταιρείας που διαχειρίζεται την περιοχή (Ελληνικό ΑΕ) στην εταιρεία ακινήτων Lamda Development. Το γεγονός συμπεριλαμβάνεται στη γενική διαδικασία ιδιωτικοποίησης και ξεπουλήματος της δημόσιας ελληνικής κληρονομιάς για να πληρωθούν οι τόκοι του χρέους. Το σχέδιο της Lamda Development για την αξιοποίηση της περιοχής αποτελείται ουσιαστικά από το κτίσιμο παραλιακών εγκαταστάσεων για πλούσιους τουρίστες, με ιδιωτικές κατοικίες πολυτελείας, ξενοδοχεία πολυτελείας, εμπορικά κέντρα, μια μαρίνα πολυτελείας για κότερα και καινούργιες υποδομές για διασκέδαση. Προβλέπεται και η δημιουργία ενός πάρκου, που έχει υποσχεθεί από τις δημόσιες Αρχές. Αλλά αυτό θα περιλαμβάνει ένα εμπορικό πάρκο που θα πρέπει να είναι η μεγαλύτερη εμπορική ζώνη όλης της Αττικής με υπεραγορές, ακόμα ξενοδοχεία, υποδομές για συνέδρια και γήπεδα για γκολφ. Η μοίρα της περιοχής ήταν πάντα λόγος ανησυχίας πολλών κατοίκων της πλούσιας ζώνης γύρω σε αυτή την περιοχή και της Αθήνας γενικά. Έτσι μου λέει η Καίτη, μια κυρία ενεργή στη διαχείριση του αυτοδιαχειριζόμενου αγρού του Ελληνικού, την οποία συναντάω μαζί με τον Πάνο, έναν άλλο ακτιβιστή.

4 Ιανουαρίου 2016

Ομάδες φύλαξης σπόρων στην Αττική


 
Ο Αγρός συμμετέχει στο blog των Σποροφυλάκων, sporoistinpoli.wordpress.com
 
To εισαγωγικό σημείωμα είναι:
Μας ενώνει η αγάπη και η φροντίδα μας για το σπόρο: το σπόρο ως πηγή ζωής και ως κοινό αγαθό και όχι ως πατενταρισμένο προϊόν προς εμπορική εκμετάλλευση.
Για μας ο σπόρος είναι ζωή, αυτάρκεια, ελευθερία, ανεξαρτησία αλλά και χαρά, γιορτή, απόλαυση γεύσεων και αρωμάτων.
Μαθαίνοντας να κρατάμε σπόρους, κρατάμε στα χέρια μας τη ζωή και τη μοιράζουμε απλόχερα σε όσους και όσες την αγαπούν.
Κατανοώντας τη σπουδαιότητα του σπόρου, διατηρούμε παραδοσιακές ποικιλίες διατροφικών φυτών που έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία από παλιότερες γενιές κι έχουν φτάσει σε μας από χέρι σε χέρι κι από παππούδες, γιαγιάδες, γονείς και φίλους ή φίλες με μεράκι. Τους έχουμε καλλιεργήσει στα μπαλκόνια, τις ταράτσες και τους κήπους μας και τους μοιραζόμαστε μαζί σας με χαρά, αλλά και με μία ευχή: να βρουν καλό τόπο και χώμα να φυτρώσουν. Ευελπιστούμε ότι θα μπορέσετε να χαρείτε τους καρπούς της φροντίδας σας και θα μοιραστείτε το σπόρο τους με τα παιδιά, τους φίλους και τις φίλες σας.
Θεωρούμε ότι η διατροφική αυτάρκεια αποτελεί τη βάση για την ελευθερία και την ανεξαρτησία και σας ενθαρρύνουμε να πάρετε την ευθύνη, αλλά και τη φροντίδα της διατροφής σας στα χέρια σας, ξεκινώντας να φυτεύετε στον κήπο, το μπαλκόνι, την ταράτσα σας. Εάν μπορείτε, μη σταματήσετε εκεί: φυτέψτε οπωροφόρα δέντρα όπου δεν υπάρχουν, σπείρετε λαχανικά όπου υπάρχει χώμα και νερό, δημιουργήστε οάσεις και παραδείσους μέσα στην καθημερινότητα της πόλης σας.
Ανακαλύπτουμε τη δύναμή μας, φροντίζοντας τη Γη που μας φιλοξενεί, εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας. 

sporoistinpoli.wordpress.com

Ο Αγρός στο www.politiques-energetiques.com

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Στις 9 Νοεμβρίου μας επισκέφτηκαν στον Αγρό δύο δημοσιογράφοι από το διαδικτυακό  κανάλι www.politiques-energetiques.com. Αφού μιλήσαμε μαζί τους, μας βιντεοσκόπησαν και μετά από ένα μήνα μας έστειλαν την ανάρτησή τους γύρω από τις πρωτοβουλίες που επισκέφτηκαν.
Το μέιλ τους αναφέρει τη στήλη όπου έχει αναρτηθεί ο Αγρός. Ευχαριστούμε πολύ τον Ugo Massa και την Juliette για την τόσο ξεχωριστή παρουσίαση του Αγρού μας.
 
 
This message to tell you that my series of short reportages is online on www.politiques-energetiques.com. They are titled and subtitled in French but everything else is in English. You'll find them all on the front page or on top of the "reportages" page

The one about the Helliniko self-managed garden is here: Environmental citizen initiatives.

For your information, the other videos are about:
Feel free to share them to your networks. 

I hope that this email finds you well. Thanks again for your hospitality! And I wish you very good luck in keeping this little piece of heaven intact and safe from big tourism development projects. 

Say hi to everybody from me and Juliette!

Best regards,
Hugo

Έλληνες και Γερμανοί επιστήμονες επισκέφτηκαν τον Αγρό

 


Στις 18 Νοεμβρίου 2015, μια ομάδα τεσσάρων επιστημόνων από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Leibniz του Ανόβερο (Γερμανία) επισκέφθηκε τον Αγρό στο Ελληνικό. Το πεδίο εφαρμογής αυτής της συγκριτικής έρευνας που πλαισιώνεται από το IKYDA (επιστημονικές ανταλλαγές Ελλάδας-Γερμανίας), περιλαμβάνει διάφορες μορφές δημοκρατικής αστικής ανάπτυξης και σχεδιασμού με έμφαση στην προβολή των πρωτοβουλιών και στις δύο χώρες. Το ενδιαφέρον μας στον Αγρό στο Ελληνικό έγκειται στο ερώτημα πώς αυτή η μορφή εμπλοκής της κοινωνίας των πολιτών για μια πράσινη χρήση γης πρώην βιομηχανικών περιοχών (αεροδρόμιο) υποστηρίζεται από την άποψη της χωρικής πολιτικής και της πολεοδομίας. Έχουμε ανακαλύψει κάποιες πρακτικές συνέπειες του ελληνικού συστήματος σχεδιασμού και της Τρόικας: Λόγω της έλλειψης σχεδιασμού από την κεντρική εξουσία υπάρχει έλλειμμα στη λήψη αποφάσεων επί των χρήσεων γης σε τοπικό επίπεδο, καθώς και μεγάλη πίεση για την πώληση της περιοχής του Eλληνικού- Αεροδρόμιο για οικονομικό όφελος. Οι δύο αυτοί παράγοντες εμφανίζονται ως τα σημαντικότερα εμπόδια για να διατηρηθεί και να υποστηριχτεί αυτό και άλλα σχέδια χρήσης γης. Η δράση στο Ελληνικό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε σύγκριση με ένα παρόμοιο έργο (Allmende-Kontor) στο πρώην αεροδρόμιο Tempelhof του Βερολίνου. Με βάση την εμπλοκή της κοινωνίας των πολιτών και τοπικού δημοψηφίσματος το αεροδρόμιο Tempelhof προστατεύεται από τη δημιουργία κτιρίων και ως εκ τούτου η περιοχή χαρακτηρίζεται σήμερα από εναλλακτικές χρήσεις, όπως η αστική κηπουρική και οι εφαρμογές τέχνης.

3 Ιανουαρίου 2016

Το κίνημα ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΖΩΝΕΣ από την TTIP στην Ευρώπη








Αναδημοσίευση από http://stop-ttip-ceta-greece.blogspot.gr/2015/12/ttip-ttip-free-zone-p.html
[Ο Χάρτης με τις πόλεις και τις Περιφέρειες που έχουν κηρυχτεί από τα Δημοτικά και τα Περιφερειακά Συμβούλια TTIP Ελεύθερες Ζώνες/ TTIP FREE ZONE. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμία κινητικότητα στο χώρο της Αυτοδιοίκησης όπως και στις πρώην χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας]

Επανερχόμαστε με το θέμα "TTIP Ελεύθερη Ζώνη " γιατί ο αγώνας ενάντια στις ληστρικές εμπορικές συμφωνίες θα πρέπει να διευρυνθεί και σε άλλους χώρους όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση, στους γεωργοκτηνοτρόφους, στους καταναλωτές, στα σωματεία κ.ά.
Το κίνημα στην Ελλάδα έχει εμπειρία και κατακτήσεις από Ελεύθερες Ζώνες ενάντια στα Μεταλλαγμένα, τα Πυρηνικά κ.λπ. Ωστόσο για την TTIP υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση, αν και μετά τον Οκτώβριο του 2015 με τις Παγκόσμιες Δράσεις, τη συλλογή 3,2 εκατ. υπογραφών, τις ενημερωτικές εκδηλώσεις που γίνονται σε συλλόγους -  Ελεύθερους Κοινωνικούς Χώρους - Φεστιβάλ - ραδιόφωνο - τηλεόραση (Κανάλι Βουλής, ΕΡΤ3) - blog κ.λπ. παρατηρείται μια κινητικότητα.
Ιδιαίτερα μετά τις Παγκόσμιες δράσεις στις 10 Οκτωβρίου 2015 [στην Αθήνα] και μετά μεγάλη, μαχητική, πρωτοποριακή συγκέντρωση που έγινε στο Βερολίνο στην οποία συμμετείχαν 250.000 διαδηλωτές τα πράγματα αρχίζουν να αλλάζουν σε όλα τα επίπεδα. Στο χώρο των Σοσιαλδημοκρατών παρατηρούνται μεγάλα ρήγματα, με βαθύτερο του SPD στη Γερμανία [ΕΔΩ] και πιο συγκεκριμένα στην πόλη του Βερολίνου.