Απόψεις


Αστικός Αγρός Ελληνικού

Παπακωνσταντίνου Δημ. Γεωπόνος  www.askjim.gr

Σε μια εποχή οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής κρίσης ελάτε να οργανώσουμε τις παρεμβάσεις που απαιτούνται για να γίνουν οι πόλεις πιο βιώσιμες, ξεκινώντας από τη δημιουργία ενός πειραματικού αστικού αγρού στο Ελληνικό.
Δεσμευτήκαμε ν΄ αναλάβουμε δράσεις ξεκινώντας από τη δημιουργία σπορείου κηπευτικών με τοπικές ποικιλίες που κινδυνεύουν από γενετική διάβρωση με εγκατάσταση πιλοτικού λαχανόκηπου για εκπαιδευτική χρήση .

Η έννοια του αστικού αγρού εισάγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα . Ως ιδέα ξεκίνησε από τους θεραπευτικούς κήπους για παιδιά στη Γερμανία, που στη συνέχεια υιοθέτησαν οι γονείς και επέκτειναν τη χρήση τους ,ως χώρο συνάντησης και εργασίας, με μια αίσθηση εξοχής στη Πόλη .Δημοτικές αρχές oριοθέτησαν χρήσεις γης για αστική κηπουρική σε δημόσιους χώρους και συμβολικά ενοικιάζουν σήμερα σε δημότες ,ανέργους 45-60 ,ευάλωτες κοινωνικά ομάδες ,συλλογικότητες, σχολεία ,που ανακαλύπτουν εκ νέου μια νέα κοινωνικότητα να γεννιέται με την αστική κηπουρική .

Οι αστικοί αγροί συνδέθηκαν με την παραγωγή οικοτεχνικών τροφίμων και στήριξαν διατροφικά και θεραπευτικά ομάδες βιομηχανικών εργατών που απολύθηκαν μαζικά σε περιοχές οικονομικής κρίσης στο Ντένβερ (ΗΠΑ)

Έχει σημασία το ξεκίνημα των αστικών αγρών στην χώρα μας να σηκωθεί σωστά, σε έναν χώρο με ιδιαίτερο συμβολισμό , χωρίς να συνδεθεί με μεγαλεπήβολους στόχους που δεν θα μπορέσει ποτέ να υπηρετήσει. Διακυβεύονται πολύ πιο ουσιαστικά ζητήματα κοινωνικής αλληλεγγύης και τυχόν άγονοι πειραματισμοί μας θα μπορούσαν να ματαιώσουν προσδοκίες κοινωνικά αδύναμων συμπολιτών μας, όταν χρειαστεί να ακουμπήσουν στην ιδέα του αστικού αγρού σε δύσκολες διατροφικά μέρες .

Ο αστικός αγρός Ελληνικού για να πετύχει οφείλει πρέπει ν αποκτήσει πρώτα το πολιτικό βάρος εκείνο που θα κινητοποιήσει φορείς και πολίτες σε πανελλαδικό επίπεδο . Θα πετύχει όταν διατυπώσει προτάσεις και αναλάβει δράσεις ώστε με λιγότερα χρήματα από τον οικογενειακό προϋπολογισμό μπορούμε ν απολαμβάνουμε μιαν άλλη ποιότητα ζωής και στέλνει οικολογικά μηνύματα για ένα άλλο μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης .
Όταν κινητοποιήσει πολίτες, ότι ο δημόσιος χώρος είναι ένα κοινωνικό αγαθό σε κρίση ,που μπορούμε συλλογικά να το διαχειριστούμε καλύτερα.
Όταν πείσει ότι είναι ρεαλιστικό το όραμα για αστικό αγρό στη Πόλη, που δεν θα μοιάζει σε τίποτα με τους παραδοσιακούς αγρούς του παρελθόντος στην Αττική Γη , με αγρότες να μοχθούν στον ήλιο γεμάτοι αρνητικά στερεότυπα .
Πιθανότατα να είναι δημοτικές εκτάσεις πρασίνου , με επανάχρηση αξιόλογων κτιρίων , με οικολογική αναγέννηση περιοχών , σε επανασύνδεση με τη φύση ,συνδυασμένες με δίκτυα ποδηλατοδρόμων, που θα συμβάλουν στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Πόλης ,με μειωμένη κατανάλωση ενέργειας ,με μειωμένη χρήση του ΙΧ και ελαχιστοποίηση των αποβλήτων και με οικολογική κομποστοποίηση . Με προιόντα της γης, που θα παράγονται τοπικά και θα καταναλώνονται τοπικά .
Ναι μπορεί όλα αυτά να γίνουν πραγματικότητα, αλλά χρειάζεται αλλαγή πολιτικών στους Δήμους ,αλλαγή πρ/οτεραιοτήτων κυρίως ενεργή συμμετοχή των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων
18/02/2011