19 Δεκεμβρίου 2011

Ο «Αγρός» μεγάλωσε κι’ άλλο


Σε νέα φύτευση προχώρησαν μέλη του «Αυτοδιαχειριζόμενου Αγρού στο Ελληνικό» την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου. Αυτή τη φορά τη θέση τους στη γη πήραν σπόροι από σπανάκι. Προηγήθηκε καθάρισμα του εδάφους από πέτρες. Παράλληλα συνεχίστηκαν οι εργασίες. Γυρίστηκε το κομπόστ και σκαλίστηκαν τα υπάρχοντα κηπευτικά. Καθαρίστηκε η αποθήκη κατά ένα μεγάλο ποσοστό. Δεν έγινε ξεβοτάνισμα μιας και δεν παρέστη τέτοιου είδους ανάγκη.

5 Δεκεμβρίου 2011

Ο «Αγρός» στο κτήμα Αρβανίτη


Με σύμμαχο τον καλό καιρό, μέλη του «Αυτοδιαχειριζόμενου Αγρού στο Ελληνικό» επισκέφθηκαν το κτήμα των αδελφών Αρβανίτη στα Κιούρκα την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου. Σε ένα χώρο που εκτείνεται σε περίπου 500 στρέμματα ο Θοδωρής Αρβανίτης μας ξενάγησε στο κτήμα που εκτός από κηπευτικά φιλοξενεί και ζώα.

13 Νοεμβρίου 2011

ΠΡΟΧΩΡΑΝΕ ΟΙ ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΦΥΤΕΥΣΕΙΣ


Παρά το κρύο και το ψιλόβροχο περισσότεροι απο 10 τολμηροί “αγρότες” βρεθήκαμε την Κυριακή 13 Νοεμβρίου στον “Αγρό” και δουλέψαμε για περίπου τέσσερις ώρες. Αρχικά καθαρίστηκε ένα μέρος του “Αγρού” απο τις πέτρες και στη συνέχεια με τσουγκράνες και γκαζμάδες προετοιμάσαμε το έδαφος για νέες φυτεύσεις. Παντζάρια, κρεμμύδια, λάχανα κ.α. φυτεύτηκαν και ποτίστηκαν. Το κομπόστ γύρισε για δεύτερη φορά και σκεπάστηκε για να προστατευτεί απο τη βροχή. 

5 Νοεμβρίου 2011

Μια όμορφη ημέρα στον "Αγρό"


Με πρωτοβουλία του «αυτοδιαχειριζόμενου αγρού στο Ελληνικό» το Σάββατο 5 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε ολοήμερη εκδήλωση με θέμα: «Συνάντηση για τη γη και την τροφή» στο πολιτιστικό κέντρο Ελληνικού.


1 Νοεμβρίου 2011

Συνάντηση για την γη και την τροφή

Το Σάββατο 5 Νοεμβρίου θα βρεθούμε από τις 10.00 πμ έως 18.00 μμ στον χώρο
του Πολιτιστικού Κέντρου Ελληνικού (πρώην Αμερικάνικη Βάση, πρόσβαση από την Λεωφ. Βουλιαγμένης) σε μια "Συνάντηση για την γη και την τροφή", στην οποία είναι καλεσμένοι και θα συμμετάσχουν μέλη συλλογικοτήτων από το "Πελίτι", τον "Βοτανικό Κήπο" Πετρούπολης, τη "Νέα Γουϊνέα", το "Πάρκο Ναυαρίνου", την "θεματική για την Άμεση Δημοκρατία" της Πλατείας Συντάγματος, κ.ά.
Θα ξεκινήσουμε με τα εργαστήρια παρασκευής τυριού, άρτου, αλατιού βοτάνων,
σάλτσας και μερέντας, από τον Παναγιώτη Σαϊτανούδη, ο οποίος θα μιλήσει στη συνέχεια με θέμα "Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια" και θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με θέμα "Αυτοοργανωμένες δραστηριότητες εναλλακτικής- αλληλέγγυας-κοινωνικής οικονομίας".
 Γύρω στις 14.30 μμ θα φάμε όλοι μαζί τα φαγητά που θα φτιάξουμε εκεί και
αυτά που θα φέρουμε απ΄τα σπίτια μας, καθώς και τις πίτες από το "Συνεργατικό καφενείο" της Ακαδημίας Πλάτωνος.
Από τις 15.00 μμ έως 18.00 μμ, θα διαμορφώσουμε στον χώρο του
"Αυτοδιαχειριζόμενου Αγρού" ένα κόμποστ, στα πλαίσια των πρακτικών εφαρμογών του Σεμινάριου Permaculture, που πραγματοποιήσαμε στις 29-30 Νοεμβρίου.

Η permaculture στον ΑΓΡΟ


Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε το σεμινάριο για τις αειφόρες καλλιέργειες που διοργάνωσε ο «Αυτοδιαχειριζόμενος Αγρός στο Ελληνικό» σε συνεργασία με το Iνστιτούτο Ερευνών Permaculture.
Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Οκτωβρίου, σε δύο εξάωρα και φιλοξενήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού.
Περισσότεροι από 50 συμμετέχοντες πληροφορήθηκαν και αντάλλαξαν απόψεις για:

14 Οκτωβρίου 2011

Σαββατοκύριακο εισαγωγής στην Permaculture (Αειφόρος καλλιέργεια)


Η «Πρωτοβουλία για έναν αυτοδιαχειριζόμενο αγρό στο Ελληνικό» σε συνεργασία με το υπό σύσταση στην χώρα μας Ινστιτούτο Ερευνών Permaculture, διοργανώνει Σεμινάριο εισαγωγής στην Permaculture, 12ωρης διάρκειας.

25 Αυγούστου 2011

Κεντρικό δελτίο Alpha

Η αξιοποίηση του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό αργεί ακόμη, ωστόσο μία ομάδα ανθρώπων από διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους που μοιράζονται την αγάπη τους για την φύση βρήκε με τη βοήθεια του Δήμου Αργυρούπολης-Ελληνικού έναν πρωτότυπο τρόπο να το εκμεταλλευτεί. Σε μία μικρή έκταση, έφτιαξαν ένα βιολογικό αγρόκτημα, όπου καλλιεργούν από ντομάτες και κολοκύθια, μέχρι καρπούζια και πεπόνια.

Από την καλοκαιρινή σοδειά

12 Ιουλίου 2011

Ανάγκη για φροντίδα

Καθώς μεγαλώνουν τα φυτά μας, μεγαλώνουν οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις. Οι ντομάτες έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους και η ανάγκη για φροντίδα είναι περισσότερη από κάθε άλλη φορά.
Τη Δευτέρα 11 Ιουνίου συγκεντρωθήκαμε στον «Αγρό» και ραντίσαμε τις ντομάτες με ένα νερό και ξύδι καθώς διαπιστώθηκε μελίγκρα, όχι σε ανησυχητικό βαθμό.
Επίσης έγινε ξεχορτάριασμα και ανάδευση του χώματος.
Τα πρώτα καρπουζάκια έκαναν την εμφάνισή του ενώ και τα πεπόνια με τη σειρά τους ξεκίνησαν να ξεπετιούνται δειλά-δειλά.
Ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την Τετάρτη 13 Ιουλίου στις 19.30. Υπάρχει ανάγκη να φτιαχτεί ένα μείγμα από κοπριά και νερό που αφού ανακατευθεί θα «ταΐσει» τα φυτά.

20 Ιουνίου 2011

Ολοκληρώθηκε το δέσιμο στις ντοματιές

Την Κυριακή 19 Ιουνίου βρεθήκαμε στον "Αγρό" και ολοκληρώσαμε το δέσιμο στις ντοματιές μας με καλάμια. Τα φυτά έχουν μεγαλώσει αρκετά και χρειάζονταν στήριγμα. Επίσης κλαδεύτηκαν στα σημεία που υπήρχε ανάγκη. Επαναρυθμίστηκε το αυτόματο πότισμα και ανανεώθηκε το ραντεβού μας για την ερχόμενη Κυριακή 26 Ιουνίου στις 9.00 το πρωί όπου θα σκαλίσουμε τις καλλιέργειες και θα προσθέσουμε λίπασμα.

13 Ιουνίου 2011

Τοποθετήθηκε το αυτόματο πότισμα του "Αγρού"

Την Κυριακή 12 Ιουνίου βρεθήκαμε στον "Αγρό" και τοποθετήσαμε αυτόματο πότισμα. Τα φυτά πλέον θα ποτίζονται καθημερινά χωρίς την ανάγκη παρουσίας της ομάδας ποτίσματος η οποία από εδώ και πέρα γίνεται ομάδα επίβλεψης. Με την πολύτιμη συνεισφορά του Γεωπόνου μας και τη συμμετοχή αρκετών μελών της πρωτοβουλίας μας ολοκληρώθηκε ένα σημαντικό στάδιο που θα βοηθήσει στην καλύτερη ανάπτυξη του "Αγρού". Ήδη τα αποτελέσματα είναι εμφανή και υπάρχει ανάγκη να ξαναβρεθούμε την Κυριακή 19 Ιουνίου στις 9.00 το πρωί ώστε να μπούν τα απαραίτητα στηρίγματα για τις ντοματιές.

6 Ιουνίου 2011

Δράσεις δημιουργίας

Σε συνεργασία με του «Ηλιόσπορους» ο «Αυτοδιαχειριζόμενος Αγρός στο Ελληνικό» διοργάνωσε στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αντίστασης και Δημιουργίας μια ολοήμερη δράση που ξεκίνησε από νωρίς το μεσημέρι με πικ-νίκ στην πέργκολα του προαύλιου χώρου του πολιτιστικού κέντρου Ελληνικού και ολοκληρώθηκε μετά τις 22.00 με την παρουσίαση του κοινωνικού κέντρου Can Masdeu στη Βαρκελώνη. Η Λυδία, μέλος του κοινωνικού κέντρου, ήρθε από την Ισπανία και μετέφερε στον κόσμο τις εμπειρίες της από το εγχείρημα. Δέχθηκε ερωτήσεις και έδωσε συγκεκριμένες απαντήσεις. 
Καθ’ όλη τη διάρκεια του απογεύματος στήθηκαν εργαστήρια από το δίκτυο Φασούλι για το:«πως να φτιάξεις μια τράπεζα χρόνου με τους φίλους σου και τους φίλους των φίλων σου». Από τη Νέα Γουινέα για την:«Κατασκευή μικρών ανεμογεννητριών από απλά υλικά». H Τίνα Λυμπέρη μίλησε για την: «εισαγωγή στην αεικαλλιέργεια (Permaculture)». Πραγματοποιήθηκε επίσης συζήτηση για την αποανάπτυξη, το αλληλέγγυο εμπόριο και την οικονομία χωρίς χρήματα.
Καθ' όλη τη διάρκεια των συζητήσεων υπήρχε έκθεση με φωτογραφίες και πληροφοριακό υλικό για την κατασκευή σπιτιού cob στην Εύβοια από την ομάδα State of Nature, καθώς και πληροφοριακό υλικό από τις συλλογικότητες που συμμετείχαν. 
Ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του «Αγρού» και των συλλογικοτήτων που συμμετείχαν, έχοντας την δυνατότητα να γνωρίσουν ένα άλλο κόσμο ο οποίος είναι υπαρκτός και απαντά με τον καλύτερο τρόπο στην οικονομική και κοινωνική κρίση που βιώνουμε.
Η μέρα δεν ολοκληρώθηκε στο Ελληνικό αλλά συνέχισε στην πλατεία Συντάγματος όπου πολλοί από τους συμμετέχοντες κατέβηκαν στον κέντρο παρά το προχωρημένο της ώρας.  

31 Μαΐου 2011

Γιορτή "Αγρού" στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αντίστασης και Δημιουργίας

Πικνίκ για την αποανάπτυξη
Κυριακή 5 Ιουνίου 2011
Αυτοδιαχειριζόμενος Αγρός Ελληνικού – πολιτιστικό κέντρο Ελληνικού
(Λεωφ. Βουλιαγμένης, στάση -πρώην- Αμερικάνικη Βάση, λεωφορεία A3, B3, 171)   
Στη κρίση και την οικονομία της αγοράς, εμείς απαντάμε με ένα πικνίκ για την αποανάπτυξη, στα πλαίσια της ομώνυμης δράσης που διοργανώνεται σε 60 πόλεις σε όλο το κόσμο τη Κυριακή 5 Ιουνίου (Ημέρα Περιβάλλοντος).
Σε συνεργασία με του «Ηλιόσπορους» (Οι Ηλιόσποροι είναι ένα ανοιχτό και αυτόνομο δίκτυο πληροφόρησης και δραστηριοποίησης νέων) διοργανώνουμε μια ολοήμερη δράση που ξεκινά από τις 14.00 και θα λήξει μετά τις 22.00.
Φέρτε φαγητό (για μέχρι 3 άτομα για να περιορίσουμε τα υπολείμματα- απορρίμματα), επαναχρησμοποιούμενα ποτήρια, πιάτα και μαχαιροπίρουνα, κρουστά και μουσικά όργανα, και ελάτε από τις 2 το μεσημέρι για πικνίκ και παρουσιάσεις, συζητήσεις,  εργαστήρια, προβολές, κ.α. 

To πρόγραμμα του «πικνίκ για την αποανάπτυξη»
  • 14.00 – 16.00: Picnic και αυτοδιαχειριζόμενη κουζίνα (φέρτε φαγητό για μέχρι 3 άτομα)
  • 16.00 – 17.00: δίκτυο Φασούλι «πως να φτιάξεις μια τράπεζα χρόνου με τους φίλους σου και τους φίλους των φίλων σου»
    17.00 – 18.00: Νέα Γουινέα «Κατασκευή μικρών ανεμογεννητριών από απλά υλικά» 
  • 18.00 – 19.00: Τίνα Λυμπέρη «εισαγωγή στην αεικαλλιέργεια (Permaculture)»
  • 19.00 – 20.00: Συζήτηση για την αποανάπτυξη, το αλληλέγγυο εμπόριο και την οικονομία χωρίς χρήματα
  • 20.00 – 21.00: Αστική καλλιέργεια και κοινοτικά εγχειρήματα: Παρουσίαση του κοινωνικού κέντρου Can Masdeu. Προβολή ντοκιμαντέρ και συζήτηση με εκπρόσωπο της κοινότητας.  
  • 21.00 – Μουσική με κρουστά και ακουστικά όργανα (φέρτε τα δικά σας)
Καθ' όλη τη διάρκεια θα υπάρχει έκθεση με φωτογραφίες και πληροφοριακό υλικό για την κατασκευή σπιτιού cob στην Εύβοια από την ομάδα State of Nature, καθώς και πληροφοριακό υλικό από τις συλλογικότητες που συμμετέχουν.
Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αντίστασης και Δημιουργίας που διοργανώνει η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού.
«Στόχος μας αφενός να γνωριστούμε και ανταλλάξουμε εμπειρίες για το πως μπορούμε να ζούμε καλύτερα ενώ καταναλώνουμε (και παράγουμε) λιγότερα (η έννοια της αποανάπτυξης), καθώς και να στηρίξουμε έμπρακτα τον αυτοδιαχειριζόμενο αγρό στο Ελληνικό και τον αγώνα για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου, κόντρα στα σχέδια ιδιωτικοποίησης και ξεπουλήματος του χώρου του πρώην αεροδρομίου» αναφέρουν οι «Ηλιόσποροι».   
ΧΡΗΣΙΜΑ


21 Μαΐου 2011

Ο "Αγρός" στο eco news του ΣΚΑΪ

Την Παρασκευή 21-5-2011 στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΣΚΑΪ, στο ένθετο eco news, παρουσιάστηκε ο "Αυτοδιαχειριζόμενος Αγρός στο Ελληνικό". Παρακολουθήστε το βίντεο ΕΔΩ.
Το ρεπορτάζ για τον "Αγρό" είναι στο 5min και 45sec.

17 Μαΐου 2011

Ξεκίνησαν οι μεταφυτεύσεις

Η Κυριακή 15 Μαϊου, ήταν μια πολύ όμορφη μέρα  για τον «Αγρό» μας.
Πάνω από 100 φίλοι του «Αυτοδιαχειριζόμενου αγρού στο Ελληνικό» πέρασαν από την  αυλή του Πολιτιστικού Κέντρου Ελληνικού όπου είχαμε οργανώσει την υποδοχή και την ενημέρωσή τους.
 Αρκετοί απ’ αυτούς, είχαν έρθει από αρκετά μακριά: Σπάτα, Μεγάλο Πεύκο, Αγ.Ανάργυροι. Πειραιάς. Δάφνη, κ.ά. 
Τους εφοδιάσαμε με έντυπο υλικό και οδηγίες καλλιέργειας για αρχάριους κηπουρούς, μοιράσαμε σπόρους, προσφέραμε σπιτικά φαγητά,  κρασί και αναψυκτικά, φάγαμε όλοι μαζί.
Τους δείξαμε το σπορείο μας, απ’ όπου μεταφυτεύσαμε στο έδαφος (που είχαμε προηγουμένως προετοιμάσει κατάλληλα), τα πρώτα καλαμπόκια που μεγάλωσαν.
Οι περισσότεροι απ’ αυτούς, βρέθηκαν για πρώτη φορά κοντά μας  και πολλοί δήλωσαν πρόθυμοι να συμβάλλουν στην προσπάθειά μας.

10 Μαΐου 2011

Επίσκεψη του Σέρζ Λατούς στο Ελληνικό


Το χώρο του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό επισκέφτηκε την Τρίτη 9 Μαϊου ο Γάλλος θεωρητικός της αποανάπτυξης, καθηγητής Σερζ Λατούς. Τον υποδέχτηκαν εκεί μέλη της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού και της Πρωτοβουλίας για έναν αυτοδιαχειριζόμενο αγρό στο Ελληνικό.
Ο Σερζ Λατούς εξήγησε την έννοια της αποανάπτυξης, τονίζοντας ότι δεν είναι αντίθετη με την ανάπτυξη γενικά, αλλά με την ανάπτυξη που καταστρέφει και εξαντλεί τους φυσικούς πόρους (πετρέλαιο, δάση, βιοποικιλότητα, κλπ), την χωρίς μέτρο ανάπτυξη που προωθεί την παραγωγή μεγάλης ποσότητας μη ποιοτικών προϊόντων. Εξήγησε ότι η ανθρώπινη ευτυχία και ισορροπία δεν ταυτίζεται με την υπερκατανάλωση. Υπ’ αυτή την έννοια της βιώσιμης διαχείρισης των φυσικών πόρων, η αποανάπτυξη συμβαδίζει με την οικολογία.

2 Μαΐου 2011

Γνωριμία με τον «αυτοδιαχειριζόμενο αγρό στο Ελληνικό»


[ΧΑΡΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ]

Ο «αυτοδιαχειριζόμενος αγρός στο Ελληνικό» είναι πραγματικότητα. Με προσπάθειες εθελοντών πολιτών, λειτουργεί από τον Μάρτιο στο χώρο της πρώην αμερικάνικης βάσης του αεροδρομίου. Έχουν φυτευτεί σπόροι παραδοσιακών ποικιλιών (ντομάτα, πιπεριά, καρπούζι, πεπόνι) και έχουν βλαστήσει τα πρώτα φυτά.
Σας περιμένουμε λοιπόν την Κυριακή 15 Μαϊου στις 11 το πρωϊ στο χώρο του αγρού για να σας ενημερώσουμε και να σας δώσουμε δωρεάν παραδοσιακούς σπόρους.

Αν θέλετε μπορείτε να φέρετε μαζί σας τα φαγητά σας (ψωμί, ντομάτες, τυρί, ελιές, τυροπιττάκια, κεφτεδάκια ή ό,τι άλλο) και να πάρετε μέρος στο πίκ νίκ που θα έχουμε εκεί.

Χιλιάδες πολίτες πέρασαν από τον πάγκο του «Αγρού»


Στο Ποντιακό Πανηγύρι στα Σούρμενα βρέθηκε ο «Αγρός» το Σαββατοκύριακου στις 30 Απριλίου και 1η Μαΐου. Η «Πρωτοβουλία» εξασφάλισε πάγκο που του παραχώρησε ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης και μοίρασε ΔΩΡΕΑΝ περισσότερους από 7000 παραδοσιακούς ντόπιους σπόρους ενισχύοντας την προσπάθεια για διατήρησή τους. Μοιράστηκαν: Χειμωνιάτικο πεπόνι, μαύρο καρπούζι, ντομάτα και πιπεριά Φλωρίνης.

17 Απριλίου 2011

3η σπορά στον Αγρό


Οι απρόσμενες καιρικές συνθήκες, η βροχή και το κρύο, δεν απέτρεψαν την προγραμματισμένη για την Κυριακή 17 /4 συνάντηση της «Πρωτοβουλίας για ένα αυτοδιαχειριζόμενο αγρό στο Ελληνικό», με την συμμετοχή μάλιστα και αρκετών νέων φίλων.
Συζητήσαμε για τα πρακτικά και οργανωτικά ζητήματα, τα σχετικά με την φροντίδα του «Αργού»,
συντονίσαμε τις δραστηριότητές μας, φυτέψαμε κι’ άλλους ντόπιους παραδοσιακούς σπόρους με έμφαση στα μυρωδικά όπως ρίγανη και θυμάρι. Επίσης φυτεύτηκε καλαμπόκι.
Δεν καταφέραμε να κάνουμε την βόλτα και το πικ – νικ στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού. Υποσχεθήκαμε ότι θα το κάνουμε την επόμενη φορά…
Αποφασίσαμε να βρεθούμε ξανά μετά το Πάσχα, την Τετάρτη 27/4, στις 7.οο μμ στο Πολιτιστικό κέντρο Ελληνικού για να προετοιμάσουμε την παρέμβασή μας στο Πανηγύρι στα Σούρμενα την Κυριακή 1η Μάη.
Επίσης αποφασίσαμε να οργανώσουμε μιαν εκδήλωση- γιορτή στον χώρο του «Αγρού» την Κυριακή 8 Μαϊου στις 11πμ., οπότε αναμένεται να μοιράσουμε και τα πρώτα μας φυτά.

11 Απριλίου 2011

ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΠΟΡΑ ΚΑΙ ΠΙΚ-ΝΙΚ!


Την επόμενη Κυριακή 17 Απρίλη, στις 10πμ θα συναντηθούμε ξανά στον αυτοδιαχειριζόμενο αγρό, στο Ελληνικό, για να συνεχίσουμε το φύτεμα επιλεγμένων σπόρων και να συζητήσουμε κάποια οργανωτικά ζητήματα για τις επόμενες δράσεις μας.
Μετά την λήξη των σχετικών εργασιών, λέμε να μην πάμε σπίτια μας για φαγητό, αλλά να κάνουμε μια βόλτα στον χώρο του αεροδρομίου για να τον γνωρίσουμε καλύτερα.
Επειδή όμως θα έχουμε πεινάσει, μπορούμε να καθήσουμε κάπου και να κάνουμε πικ-νικ.
Ας έχουμε μαζί μας κανένα σάντουιτς, καμιά ντοματούλα, λίγο τυράκι κανένα κεφτεδάκι, καμιά πίτα κλπ!

4 Απριλίου 2011

Προχωράμε…



Την Κυριακή 3 Απρίλη πραγματοποιήσαμε  ένα ακόμη βήμα για την διαμόρφωση του «Αυτοδιαχειριζόμενου αγρού στο Ελληνικό». Καθαρίσαμε τον χώρο του «σπορείου» και του «πιλοτικού αγρού» από τα κλαδέματα που είχαν γίνει τις προηγούμενες μέρες και προχωρήσαμε στην δεύτερη σπορά με σπόρους πιπεριάς, ντομάτας, χειμωνιάτικων πεπονιών και μαύρων καρπουζιών, από παραδοσιακές ελληνικές ποικιλίες που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Στον ίδιο χώρο αναρτήσαμε πανό με το σύνθημα «ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΦΥΣΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ».

1 Απριλίου 2011

Την Κυριακή φυτεύουμε...


Την Κυριακή 3 Απριλίου, στις 10π.μ., θα πραγματοποιηθεί νέα σποροφύτευση στο γνωστό χώρο, δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ελληνικού.

29 Μαρτίου 2011

Απολογισμός, πρόγραμμα δράσεων, λειτουργία

Σύντομος απολογισμός: Η «Πρωτοβουλία για έναν αυτοδιαχειριζόμενο αγρό στο Ελληνικό», είναι μια ανεξάρτητη συλλογικότητα πολιτών η οποία ιδρύθηκε  από την Συνέλευση της 17ης Ιανουαρίου 2011 στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού. Το «Κάλεσμα» ομάδας πρωτοβουλίας γι’ αυτήν την Συνέλευση, αποτέλεσε και το πλαίσιο συμφωνίας όσων συσπειρώθηκαν στη συνέχεια στη συλλογικότητα. Είχε προηγηθεί μια διαδικασία «κινηματικής διαβούλευσης» από τις 7/12/2010, με βάση το κείμενο «Πρόταση για νέες παραγωγικές δραστηριότητες στον αστικό χώρο», το οποίο κατατέθηκε στον Δήμο Ελληνικού στις 20/12/2010, μαζί με το κείμενο «Παρατηρήσεις και σχόλια στην πρόταση για τους αστικούς αγρούς».

20 Μαρτίου 2011

Καλή αρχή...




Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός αυτοδιαχειριζόμενου αστικού αγρού έκαναν τα μέλη της «Πρωτοβουλίας», την Κυριακή 20 Μαρτίου 2011. Στον επιλεγμένο χώρο και με τη βοήθεια των βιοκαλλιεργητών Αττικής, δημιούργησαν ένα “σπορείο” με ντόπιες παραδοσιακές ποικιλίες φυτών.
Στόχος η δημιουργία ενός οικo-αγρού εντός του αστικού χώρου (δεν θα χρησιμοποιηθούν καθόλου χημικά συστατικά). Ο χώρος που επιλέχθηκε στο Ελληνικό έχει συμβολικό χαρακτήρα, συμβάλλοντας στις αντιστάσεις που υπάρχουν ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για “αξιοποίηση” του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού.

12 Μαρτίου 2011

Δημιουργία «σπορείου» και πιλοτικού αγρού


ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ:
Στα πλαίσια της προετοιμασίας για την δημιουργία ενός «αυτοδιαχειριζόμενου αγρού στο  πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού», έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε στη φύτευση σπόρων από ντόπιες παραδοσιακές ποικιλίες σε ειδικό χώρο, που θα χαριστούν στην συνέχεια σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη καθώς και σε μαθητές των σχολείων της περιοχής για να τους φυτεύσουν σε άλλους χώρους. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε στη διατήρηση και διάδοση των σπόρων αυτών, επαναπροσδιορίζοντας αξίες που χάνονται λόγω της εμπορευματοποίησης της διατροφής μας.
Την Κυριακή 20 Μαρτίου στις 11.00 π.μ. θα προχωρήσουμε στη δημιουργία «σπορείου» και θα καθορίσουμε τις ενέργειες του πιλοτικού αγρού. Θα έχει προηγηθεί καθαρισμός και ξεχορτάριασμα ενός  μικρού χώρου. Στο χώρο αυτό θα πραγματοποιηθεί η δράση μας, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός πιλοτικού συλλογικού - παραγωγικού αγρού.
Στόχος της «Πρωτοβουλίας» παραμένει η λειτουργία ενός μεγαλύτερου «αγρού», λαμβάνοντας υπ’ όψιν την κατάσταση του εδάφους και την μελέτη του ΕΜΠ.
Η συγκέντρωση μας θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου του πρ. Δήμου Ελληνικού (πρ. Αμερικάνικη Βάση).

9 Μαρτίου 2011

Πώς φτάσαμε στην «Πρωτοβουλία για ένα αυτοδιαχειριζόμενο αγρό στο Ελληνικό»

Σύντομο ιστορικό
To κείμενό μου «Πρόταση για νέες παραγωγικές δραστηριότητες στον αστικό χώρο» γράφτηκε στις 7/12/2010 και αρχικά διακινήθηκε σε ένα περιορισμένο αριθμό φίλων.

Ακολούθησε μια «κινηματική διαβούλευση» από την οποία προέκυψε το κείμενό μου «Παρατηρήσεις και σχόλια στην πρόταση για τους αστικούς αγρούς».
Τα 2 αυτά κείμενα κατατέθηκαν στον Δήμο Ελληνικού στις 20/12. Στη συνέχεια προέκυψαν οι «Διευκρινήσεις για έναν αυτοδιαχειριζόμενο αγρό στο Ελληνικό» καθώς και το κείμενο «Ελληνικό- Από το χθές στο σήμερα».Με βάση τα παραπάνω διαμορφώθηκε ένα πλαίσιο συμφωνίας κάποιων πολιτών η οποία κατέληξε στις 17/1/2011 στην δημιουργία της «Πρωτοβουλίας για έναν αυτοδιαχειριζόμενο αγρό στο Ελληνικό».


Όλα τα κείμενα βρίσκονται στην σελίδα "ΙΣΤΟΡΙΚΟ της Πρωτοβουλίας"

http://agroselliniko.blogspot.com/p/blog-page_7563.html

Πάνος Τότσικας

6 Μαρτίου 2011

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 20.2.2011

Την Κυριακή 20.2.2011, συναντηθήκαμε ξανά στο «Πάρκο Αεροπορίας», στο Β.Α άκρο το χώρου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού. Τα ζητήματα που τέθηκαν στη συζήτηση σχετίζονταν  με τα επόμενα βήματα της «Πρωτοβουλίας», εν όψει και των πρόσφατων εξελίξεων.

Καθαρή Δευτέρα – Διήμερο Δράσης στο πρώην αεροδρόμιο
Όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση, το Δημοτικό Συμβούλιο Ελληνικού- Αργυρούπολης στις 18/2 αποφάσισε μεταξύ άλλων δράσεων για την υπεράσπιση του χώρου:
·        Να μεταφέρει τις εκδηλώσεις για τα «Κούλουμα» στις 7 Μαρτίου στον χώρο του πρώην αεροδρομίου, σαν εκδήλωση αντίστασης στην επιχειρούμενη «αξιοποίηση».
·        Να συγκροτήσει Επιτροπή Αγώνα και να υπάρξει συντονισμός με Ο.Τ.Α, φορείς, κινήματα πολιτών.
·        Να πραγματοποιηθεί διήμερο δράσης μέσα στο χώρο του πρώην αεροδρομίου, με δενδροφύτευση και περιποίηση των φυτεύσεων που ήδη έχουν γίνει σε προηγούμενη ανάλογη δράση.
Η «Πρωτοβουλία» αποφάσισε να συμμετέχει και να στηρίξει όλες τις παραπάνω δράσεις.

Δημιουργία  «σπορείου» και πιλοτικού αγρού
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη δημιουργία ενός «αυτοδιαχειριζόμενου αγρού στο  πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού», έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε τον ερχόμενο Μάρτη στη φύτευση σπόρων από ντόπιες παραδοσιακές ποικιλίες σε ειδικό χώρο, που θα χαριστούν στην συνέχεια σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη καθώς και σε μαθητές των σχολείων της περιοχής για να τους φυτεύσουν σε άλλους χώρους. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε στη διατήρηση και διάδοση των σπόρων αυτών, επαναπροσδιορίζοντας αξίες που χάνονται λόγω της εμπορευματοποίησης της διατροφής μας. Ακόμη, θα προχωρήσουμε στον καθαρισμό- ξεχορτάριασμα ενός άλλου μικρού χώρου, με στόχο την δημιουργία ενός πιλοτικού συλλογικού - παραγωγικού αγρού. Στόχος της «Πρωτοβουλίας» παραμένει η λειτουργία ενός μεγαλύτερου «αγρού», λαμβάνοντας υπ’ όψιν την κατάσταση του εδάφους και την μελέτη του ΕΜΠ. Στις επόμενες ημέρες, και αφού υπάρξουν κάποιες συνεννοήσεις, θα υπάρξει ενημέρωση για τις μέρες που θα γίνουν οι παρεμβάσεις μας.

Αποσαφήνιση τρόπου λειτουργίας
Αποφασίστηκε να διερευνηθεί η κωδικοποίηση ενός πλαισίου λειτουργίας της πρωτοβουλίας, στη βάση της αρχικής παρουσίασης – διακήρυξης, καθώς και η διαμόρφωση ενός κανονισμού λειτουργίας της «παραγωγικής» διαδικασίας του εγχειρήματος. Και για τα δύο ζητήματα θα κατατεθούν προτάσεις για συζήτηση και απόφαση σε επόμενη συνέλευση της πρωτοβουλίας. 

Τέλος, συγκροτήθηκε Ομάδα Συντονισμού της «Πρωτοβουλίας», με αρμοδιότητα να προωθήσει τα προαναφερόμενα αλλά και άλλα τρέχοντα ζητήματα, με την παρακάτω αρχική σύνθεση, που θα ανανεώνεται περιοδικά.

Η Ομάδα Συντονισμού της «Πρωτοβουλίας για έναν αυτοδιαχειριζόμενο αγρό στο Ελληνικό»

• Πάνος Τότσικας, Ηλιούπολη Ακης Μπαδογιάννης, Ελληνικό Λιάνα Καλογρίδη, Ζωγράφου Δημ. Παπακωνταντίνου, Νέα Σμύρνη Νατάσα Τσιρώνη, Γλυφάδα Κωστής Αδαμόπουλος, Δήμος Αθήνας Πολύδωρος Τακόπουλος, Χαλάνδρι Στράτος Ιωακείμ, Ηλιούπολη Ιάκωβος Ορφανός, Γλυφάδα Αννα Λαβασά, Ελληνικό

AYTOΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟΙ ΑΓΡΟΙ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΧΩΡΟ

ο αρχικό κάλεσμα – διακήρυξη της 17 Ιανουαρίου 2011, το οποίο αποτελεί και το πλαίσιο συμφωνίας όσων συσπειρώνονται στην «Πρωτοβουλία»)


Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011, 7.30 μμ , Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ελληνικού

Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες και στα ακόμη δυσκολότερα χρόνια που έρχονται, πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες στον αστικό χώρο που να απαντούν στις ανάγκες στέγασης, περίθαλψης, διατροφής κάποιων πληθυσμιακών ομάδων που αντιμετωπίζουν ακόμη και προβλήματα επιβίωσης, αλλά και στις ανάγκες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, κοινωνικοποίησης και αυτοδιαχείρισης που προκύπτουν για ολόκληρη την κοινωνία. Από την άλλη, η θεσμική πολιτική γραμμή κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση, βάλλοντας συνεχώς εναντίον των πολιτών σε όλα τα επίπεδα. Γι’ αυτό το λόγο, επιβάλλεται η κινητοποίηση των πολιτών που είτε θα πιέσουν την πολιτική εξουσία να πράξει τα δέοντα είτε θα αναλάβουν οι ίδιοι την εκπλήρωση των επιθυμιών και την ικανοποίηση των αναγκών τους.


Στον αστικό χώρο καθίσταται πλέον επιτακτική η ανάγκη επαναπροσδιορισμού των πολιτών σε σχέση με τη φύση, την ανάπτυξη αλλά και την πρωταρχική τους ανάγκη για επιβίωση. Σε αυτό το πλαίσιο, η δημιουργία «αστικών αγρών», μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ενίσχυσης του αστικού πρασίνου που δεν θα προορίζεται μόνο για καλλωπισμό αλλά θα συναντά ταυτόχρονα τις καθημερινές ανάγκες των πολιτών, αναδύεται ως ουσιαστική απαίτηση για μια «από τα κάτω» πρωτοβουλία.
Η περίπτωση του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης

Ο νέος Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης εκτείνεται πλέον από την παραλία του Σαρωνικού έως τον ορεινό όγκο του Υμηττού. Αποτελεί κυρίως περιοχή κατοικίας και μέσα στα όριά του περιλαμβάνονται αδόμητες σήμερα εκτάσεις, κυρίως στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, ο οποίος αποτελούσε καλλιεργούμενη έκταση πριν γίνει το διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας το 1938 αλλά και η βάση του ΝΑΤΟ λίγο αργότερα. Όταν αποφασίστηκε η μεταφορά του αεροδρομίου στα Σπάτα, μια ως τότε πλούσια σε καλλιέργειες και αμπέλια περιοχή της Αττικής, η τότε κυβέρνηση (και όλες έκτοτε) υποσχέθηκε τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό. Σήμερα, η ίδια κυβέρνηση σχεδιάζει την «αξιοποίηση» του πρώην αεροδρομίου με την παραχώρηση εκτεταμένων εκτάσεων, συμπεριλαμβανομένης και της παραλιακής ζώνης του Αγίου Κοσμά σε ιδιώτες, για τη δημιουργία τουριστικών και εμπορικών εγκαταστάσεων και άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Το ζήτημα αποκτά καίρια πολιτική σημασία μιας και παρόμοιες προσπάθειες σχεδιάζονται από την παρούσα κυβέρνηση σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, τόσο σε αστικούς χώρους όσο και στην υπανάπτυκτη ύπαιθρο, με σκοπό την ιδιωτικοποίηση και ανεξέλεγκτη οικοδόμηση κάθε ελεύθερου χώρου υπό το πρόσχημα της «ανάπτυξης» και της «οικονομικής κρίσης». Μάλιστα, αυτές οι προσπάθειες έχουν πάρει και επίσημη/νομοθετική μορφή, μέσω του περίφημου νόμου “Fast Track” που παρακάμπτει κάθε αρμόδια αρχή και αφήνει τις αποφάσεις για την ιδιωτικοποίηση της ελληνικής περιουσίας απλά σε έναν υπουργό. Όμως, η ανάπτυξη της χώρας δεν μπορεί να γίνει ερήμην των πολιτών της, ούτε ερήμην των επιστημονικών φορέων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μελέτη του Εργαστηρίου αστικού περιβάλλοντος του ΕΜΠ για τη διαχείριση του Ελληνικού παρακάμπτεται: μια μελέτη που προτείνει να μετατραπεί ο αδόμητος χώρος του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού σε Μητροπολιτικό Πάρκο υψηλού πράσινου.

Γι’ αυτούς, και άλλους λόγους, και ύστερα από μια πρώτη κινηματική διαβούλευση και συνάντηση που προηγήθηκε προσφάτως με επιστήμονες, πολίτες και φορείς, κρίθηκε αναγκαία η οργάνωση μιας νέας ευρείας συνάντησης, με στόχο την συγκρότηση μιας συλλογικότητας πολιτών, η οποία θα διερευνήσει όλες τις προϋποθέσεις για την άμεση δημιουργία και λειτουργία ενός αυτοδιαχειριζόμενου αγρού από τους πολίτες για τους πολίτες στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού, στα πλαίσια ενός Μητροπολιτικού Πάρκου υψηλού πράσινου που διεκδικείται από τον Δήμο, τοπικούς φορείς και κατοίκους της περιοχής. Στη συνάντηση αυτή θα τεθούν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω ζητήματα:

1) Η de facto δημιουργία του πάρκου υψηλού πρασίνου, που ήδη διεκδικείται από τους πολίτες και τους Δήμους. Η διεκδίκηση του χώρου δυναμικά με τρόπο άμεσο, με σεβασμό στις προσπάθειες Δήμων, φορέων και θεσμών όπου αυτοί είναι αλληλέγγυοι, με την απαραίτητη όμως αυτονομία που θα απαλλάξει την κινηματική διαδικασία από την αγκύλωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και θα προασπίσει στην πράξη τους ΟΤΑ από τα εμπόδια που θα τους προβάλλουν οι κεντρικοί πολιτικοί μηχανισμοί.
2) Η αξιοποίηση του χώρου για βιοποριστικούς σκοπούς: α) να μελετηθούν οι προϋποθέσεις δημιουργίας «αστικού αγρού» σε επιλεγμένο χώρο ή, αν οι μετρήσεις το κρίνουν ακατάλληλο, υπό μορφή θερμοκηπίων στα «τόλ» που υπάρχουν. Η δημιουργία «αστικών αγρών», αποτελεί, σε πολλές χώρες του κόσμου, μια πραγματικότητα ήδη. β) να γίνουν δενδροκομικές καλλιέργειες για την εξασφάλιση καρπών που δεν επηρεάζονται από τη ρύπανση αλλά και συμβάλλουν στην «απορρύπανση» της περιοχής: εσπεριδοειδή, ελιές, αμπέλια, αμυγδαλιές, κορομηλιές, βερυκοκιές, κουκουναριές, ροδιές…
3) Η αξιοποίηση του χώρου για εκπαιδευτικούς σκοπούς: ενσωμάτωση της βιωματικής εμπειρίας στην περιβαλλοντική εκπαίδευση των παιδιών μέσω της συμμετοχής τους στην καλλιέργεια και φροντίδα των αστικών αγρών και των δέντρων, αλλά και μέσω κατασκηνώσεων με τις οποίες θα ξαναέρχονται κοντά στη φύση.
4) Η οργάνωση ανακύκλωσης μέσα από την εναλλακτική χρήση του χώρου – κομποστοποίηση, βιολογική καλλιέργεια, εξοικονόμηση ενέργειας, κλπ. To όλο εγχείρημα θα βασίζεται στην οικολογική γεωργία ώστε να προστατεύεται το φυσικό περιβάλλον.
5) H κοινωνικοποίηση των δημόσιων χώρων, που αποτελεί μεγάλο και επιθυμητό ζητούμενο για να μπορέσουν πραγματικά να λειτουργούν ως τέτοιοι.
6) Την ταυτόχρονη συνεργασία με ΟΤΑ και επιστημονικούς φορείς σε όλα τα ζητήματα, ειδικά στις μελέτες που θα πρέπει να διενεργηθούν, αλλά και με ομάδες στο εξωτερικό όπου τα σχετικά εγχειρήματα είναι διαδεδομένα.
7) Να εξεταστεί το ενδεχόμενο διεκδίκησης όλου του χώρου του Ελληνικού και όχι μόνο των αδόμητων χώρων. Από το σύνολο των 6.264 στρεμμάτων, μόνο τα 1.700 περίπου στρέμματα χαρακτηρίζονται αδόμητα και άμεσα διαθέσιμα για χρήση πράσινου. Τα υπόλοιπα, είναι ήδη δεσμευμένα από διάφορες χρήσεις: όλος ο εδαφικός χώρος του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού ανήκει ιδιοκτησιακά στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, η οποία έχει παραχωρήσει τη χρήση κάποιων επιμέρους τμημάτων του χώρου σε άλλους φορείς του Δημοσίου και ετοιμάζεται να παραχωρήσει σε ιδιώτες κάποια άλλα, κάτι το οποίο οι πραγματικοί ιδιοκτήτες της περιουσίας αυτής, οι Έλληνες πολίτες, μπορούν να αποτρέψουν.

Καλούμε κάθε ενδιαφερόμενο να συνεισφέρει συνολικά σε αυτή την προσπάθεια

Θεωρούμε τη διεκδίκηση του Ελληνικού ζωτικής σημασίας από πολιτική άποψη καθώς η δρομολογούμενη εκχώρησή του για τουριστική και εμπορική αξιοποίηση σε ιδιώτες αποτελεί την πρώτη τέτοιας κλίμακας προσπάθεια της κυβέρνησης να εφαρμόσει τις διαδικασίες “Fast Track” για το γρήγορο (ξε)πούλημα όλης της χώρας και εν πολλοίς θα αποτελέσει μια πρόγευση για τη συνέχεια. Αυτή την πρόβα-τζενεράλε πρέπει να τους τη χαλάσουμε. Πρόκειται για ένα ζήτημα που δεν αφορά τους δημότες του Ελληνικού αλλά όλους μας. Ταυτόχρονα, η δράση αυτή πρέπει να επεκταθεί και σε άλλα σημεία, εντός ή εκτός Αττικής. Ιδέες για δημιουργία «αστικών αγρών», για παράδειγμα, μπορούν να προωθηθούν και σε άλλες περιοχές, ενώ παράλληλα διεκδικήσεις δημοσίων εκτάσεων προς συλλογική εκμετάλλευση και αξιοποίηση θα πρέπει να ενισχυθούν και στην ελληνική επαρχία, προς την οποία άλλωστε θα πρέπει να κατευθυνθεί η επιθυμούμενη αποκέντρωση. Συνεπώς, αυτή είναι μια συνολική πρόταση, με αφετηρία το Ελληνικό, που μπορεί να εξεταστεί και να υλοποιηθεί σε όλη την Ελλάδα.

Γι’ αυτούς τους λόγους, απευθύνουμε κάλεσμα συμμετοχής και συνδιαμόρφωσης σε όλους τους πολίτες αλλά και φορείς, στην προγραμματισμένη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου στις 7.30 μμ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ελληνικού (πρώην Αμερικάνικη βάση- Λ. Βουλιαγμένης προς Γλυφάδα, δεξιά πριν τον υδατόπυργο, 150 μ αριστερά).



Πρωτοβουλία Πολιτών για έναν αυτοδιαχειριζόμενο αγρό στο Ελληνικό
Τηλ.Επικοινωνίας: 210 9954362, 6977 990887, 6974 644383