29 Μαρτίου 2011

Απολογισμός, πρόγραμμα δράσεων, λειτουργία

Σύντομος απολογισμός: Η «Πρωτοβουλία για έναν αυτοδιαχειριζόμενο αγρό στο Ελληνικό», είναι μια ανεξάρτητη συλλογικότητα πολιτών η οποία ιδρύθηκε  από την Συνέλευση της 17ης Ιανουαρίου 2011 στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού. Το «Κάλεσμα» ομάδας πρωτοβουλίας γι’ αυτήν την Συνέλευση, αποτέλεσε και το πλαίσιο συμφωνίας όσων συσπειρώθηκαν στη συνέχεια στη συλλογικότητα. Είχε προηγηθεί μια διαδικασία «κινηματικής διαβούλευσης» από τις 7/12/2010, με βάση το κείμενο «Πρόταση για νέες παραγωγικές δραστηριότητες στον αστικό χώρο», το οποίο κατατέθηκε στον Δήμο Ελληνικού στις 20/12/2010, μαζί με το κείμενο «Παρατηρήσεις και σχόλια στην πρόταση για τους αστικούς αγρούς».
Ακολούθησαν μια σειρά συναντήσεις στον υπαίθριο χώρο του «Πάρκου Αεροπορίας», στο Β.Α άκρο του χώρου του αεροδρομίου Ελληνικού, στις 23/1, 20/2 και 20/3 από τις οποίες διαμορφώθηκαν ως άμεσοι στόχοι η δημιουργία ενός «Σπορείου» και ενός  «Πιλοτικού Αγρού». Ως «απώτερο» στόχος της «Πρωτοβουλίας», τέθηκε η δημιουργία ενός παραγωγικού αγρού σε επιλεγμένο σημείο του χώρου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, σε συμφωνία με την συνολική πρόταση των όμορων Δήμων και του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ για την δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου υψηλού πράσινου, αθλητικών πολιτιστικών και άλλων κοινωφελών δραστηριοτήτων.
Στην τελευταία  συνάντηση της «Πρωτοβουλίας» (20/3) ορίστηκε δεκαμελής Ομάδα Συντονισμού και στις 27/3 ξεκίνησε η διαδικασία δημιουργίας του «Σπορείου» και του «Πιλοτικού Αγρού», σε έκταση που υποδείχθηκε από τον Δήμαρχο Αργυρούπολης – Ελληνικού και διαμορφώθηκε με την βοήθεια των υπηρεσιών του Δήμου.
Προγραμματισμός δράσεων και ενεργειών: Στις  μέχρι σήμερα συναντήσεις,  έχει τεθεί το ζήτημα του εκπαιδευτικού-διαπαιδαγωγικού χαρακτήρα της «Πρωτοβουλίας» και της σχέσης συλλογικού - ατομικού ενδιαφέροντος. Τα κύρια ζητήματα που τίθενται είναι κατά πόσον, πέραν ενός «συλλογικού αγρού»,  μπορούν και πρέπει να συνυπάρξουν και μικροί αγροί, που να τους διαχειρίζονται κάποιες συλλογικότητες, κάποια σχολεία της περιοχής, κάποια ΚΑΠΗ, ακόμη και κάποιοι ενδιαφερόμενοι ιδιώτες. Για το ζήτημα αυτό θα πρέπει να κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση και να ληφθεί συγκεκριμένη απόφαση.
Εξ’ άλλου, αρκετά μέλη της «Πρωτοβουλίας για έναν αυτοδιαχειριζόμενο αγρό στο Ελληνικό» συμμετέχουν στην «Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού», που συγκροτήθηκε στις 4/3/ 2011  και  συσπειρώνει πολίτες από αρκετούς Δήμους της Αττικής καθώς και εκπροσώπους κοινωνικών φορέων.  Η συνεργασία της «Πρωτοβουλίας» με την «Επιτροπή Αγώνα», θεωρείται αυτονόητη για την προώθηση των κοινών στόχων και δράσεων.  Θα πρέπει να εξεταστεί ιδιαίτερα η  συμμετοχή της «Πρωτοβουλίας για έναν αυτοδιαχειριζόμενο αγρό στο Ελληνικο» στο διήμερο εκδηλώσεων (16-17 Απριλίου) που προγραμματίζεται από το Δήμο Ελληνικού και άλλους φορείς.
Λειτουργία της «Πρωτοβουλίας»: Στις μέχρι σήμερα συναντήσεις της «Πρωτοβουλίας» έχει υιοθετηθεί, κατ’ αρχήν, η ομοφωνία στη λήψη των αποφάσεων και η προώθησή τους με συγκεκριμένες  εθελοντικές και ανοιχτές ομάδες εργασίας ή άτομα.  Δεν έχουν μέχρι σήμερα προκύψει ζητήματα που χρειάστηκε να ληφθούν αποφάσεις από την πλειοψηφία. Από τις 8/3  λειτουργεί ιστοσελίδα της «Πρωτοβουλίας»  από την οποία μπορούν να ενημερώνονται (και να ενημερώνουν) οι ενδιαφερόμενοι.                                                                                 

1 σχόλιο:

  1. Και οι δυο προτάσεις του Σπίθα 3Β, συγκλίνουν και διεκδικούνται μέσα από τη γνώση του ΚΔΚ.
    http://kodikas-dimon-koinotiton.blogspot.com/2009/09/blog-post.html
    εκ των των άρθρων του, ΚΑΙ ΒΑΣΗ περί υποχρεώσεων του Δημάρχου και των μελών των συμβούλων.

    Αλλά και επιτυχάνονται με νομική υποστίρηξη
    http://diaploki-diafthora.blogspot.com/2007/08/blogger-gr.html

    Στο πνεύμα δε του Αυτοδιαχειρηζόμενου Αγρού, Κάλιστα θα μπορούσε να πάρει λ.χ τη μορφή διαμορφομένα κατανεμημένων ανά 100 τμ προς ενοικίαση ανά έτος, από το δήμο προς ενδοιφερόμενους να εξασκούν ερασιτεχνικά την καλλιέργεια λαχανικών ή και τη φύτεση ενός ή δυο οποροφόρων δενδρυλίων, με την γεωπονική συνδρομή του «Σπορείου» και του «Πιλοτικού Αγρού»

    Η Έκταση του πρώην αεροδρομίου “Ελληνικού” είναι περίπου 5.300.000. τμ αν λ.χ. Το 20% (πάνω κάτω) απαιτείται για τις ανάγκες διαδρόμων πρόσβασης και κοινών χώρων συνάθροισης «Σπορείου» και του «Πιλοτικού Αγρού», απομένουν περίπου 4.200.000 τμ διαιρούμενα δια του 100 μας κάνει 42.000 τεμάχια προς ετήσια ενοικίαση με ένα (έτσι στον αέρα, 20χ12) μίνιμουμ 240 Ευρώ το χρόνο, μας κάνει 10.080.000 ευρώ έσοδα για το Δήμο ή το Δημόσιο.

    Δεν προσμετράμε στο συνολικό όφελος το κοινωνικό μέρος υγείας και παιδείας λόγω της συναναστροφής από την απομόνωση πολιτών, ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ των διαπλεκόμενων πολιτικών ανδρών στη διαφθορά που θα προστρέξουν ΠΡΩΤΟΙ να διαπαιδαγωγηθούν τα παιδιά τους ΕΚΕΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή