6 Απριλίου 2012

Βιολογικά προϊόντα-Από το χωράφι στον καταναλωτή


Η αύξηση των βιολογικών αγορών και κατά συνέπεια των βιολογικών προϊόντων που πλέον είναι προσιτά για κάθε σπίτι έχει προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον των καταναλωτών. Ο “Αυτοδιαχειριζόμενος Αγρός Ελληνικού” διοργάνωσε εκδήλωση-συζήτηση για τα βιολογικά προϊόντα έχοντας στο πάνελ εκλεκτούς καλεσμένους που η εμπειρία τους στο αντικείμενο βοήθησε τους παρευρισκόμενος να λύσουν τις απορίες τους και να γνωρίσουν καλύτερα των κόσμο των βιολογικών καλλιεργειών.
Παραγωγοί βιολογικών προϊόντων μαζί με τον εκπρόσωπο του οργανισμού πιστοποίησης και ελέγχου ΔΗΩ Σπύρο Σγούρο, τον δικηγόρο Πόλυ Τακόπουλο -άριστο γνώστη της ευρωπαϊκής και Ελληνικής νομοθεσίας γύρω από τα βιολογικά προϊόντα- τον εκπρόσωπο του προμηθευτικού συνεταιρισμού “Ο Βλαστός” Ανδρέα Δάνο, εκπρόσωπο των βιοκαταναλωτών (ΒΙΟΖΩ) και τέλος το μέλος του Συλλόγου Εναλλακτική Δράση Βούλας αποτέλεσαν ομάδα ανθρώπων που κλήθηκαν να εξηγήσουν ο καθένας στο τομέα του τη δράση του, το σκοπό του και τους στόχους του.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο φιλόξενο πολιτιστικό κέντρο Ελληνικού την Πέμπτη 5 Απριλίου.
Από την κουβέντα αναδείχθηκε η αναγκαιότητα της κατανάλωσης βιολογικών προϊόντων που είναι πλούσια σε θρεπτικές αξίες και σέβονται το περιβάλλον. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους ελέγχους που γίνονται στα εν λόγω προϊόντα οι οποίοι είναι πολλαπλάσιοι σε σχέση με τα συμβατικά τόσο στο χωράφι όσο και στα σημεία πώλησης.
“Τα βιολογικά δεν είναι προνόμιο των πλουσίων αλλά ακουμπούν όλα τα στρώματα του λαού” υποστήριξε ο βιοκαλλιεργητής Θοδωρής Αρβανίτης που εξήγησε με λεπτομέρεια τη σχέση τιμής-κόστους αλλά και προστιθέμενης αξίας από την κατανάλωση βιολογικών προϊόντων. Προέτρεψε τους καταναλωτές να ελέγχουν τους παραγωγούς ενώ σημείωσε και τη σχέση έχει αναπτυχθεί όλα αυτά τα χρόνια μεταξύ αυτών και των καταναλωτών.
Ανακοίνωσε επίσης την έναρξη λειτουργίας και νέας βιολογικής λαϊκής που από το Μάη θα φιλοξενείται στην Αργυρούπολη (πάρκο Αφροδίτης).
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών Αγοράς Αττικής κ. Φαβιανός, ζήτησε από τους καταναλωτές να είναι απαιτητική έτσι ώστε ο παραγωγός να γίνεται ακόμα καλύτερος ενώ σχολιάζοντας τις τιμές σημείωσε πως εδώ και εφτά χρόνια κρατούνται σταθερές παρά τις αυξήσεις στο πετρέλαιο και σε άλλα λειτουργικά έξοδα.
Μεγάλο ενδιαφέρον είχαν και οι παρεμβάσεις των υπόλοιπων ομιλητών που έθεσαν πολλά θέματα προς συζήτηση ενώ μετέφεραν και τις δικές τους εμπειρίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου