5 Δεκεμβρίου 2012

Στον αγρό την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012


Στις  2 Δεκεμβρίου φίλοι και μέλη του αγρού συγκεντρώθηκαν  στον  αγρό και λόγω των καιρικών συνθηκών οι οποίες δεν  επέτρεπαν πολλές εργασίες αρκέστηκαν  σε ένα σεμινάριο από την υπεύθυνη    τεχνολόγο  γεωπόνο  με θέματα:
Την αναγνώριση των ζιζανίων
Επειδή θεωρήθηκε αναγκαίο το ξεχώρισμα των ζιζανίων από τα καλλιεργούμενα φυτά έγινε παρουσίαση και   ταυτοποίηση ζιζανίων  όπως του καπνόχορτου  που μπορεί να μπερδευτεί με το καλλιεργούμενο  μυρώνι , της ρόκας από την  βρούβα κλπ
Την αναγνώριση των ευπαθών σταδίων της κάμπιας    του  λάχανου Επειδή η κάμπιες  δεν έχουν  όλες την ίδια ηλικία  απομάκρυναν  τις μεγάλες  σε μέγεθος   που δεν είναι ευπαθείς στο βάκιλο Θουριγγίας , ενώ τις μικρότερες τις ψέκασαν  με βάκιλο  .
Την παρασκευή ψεκαστικού υγρού  με βάκιλο  Θουριγγίας  .Μεγάλο μέρος στην επιτυχία  της δράσης του βακίλου έγκειται στην διαδικασία παρασκευής η οποία απαιτεί συγκεκριμένες ενέργειες   και προσθήκη συστατικών  που θα δράσουν  συνεργηστικά  στην εξόντωση των καμπιών .
Την χρησιμότητα φυτών όπως η αψιθιά  και η φαρμακευτική βαλεριάνα   . Θεωρούνται από τα πιο χρήσιμα φυτά στον οικολογικό λαχανόκηπο γιατί  η μεν βαλεριάνα μπορεί  να προφυλάξει  τα φυτά από την επερχόμενη παγωνιά αλλά αποτελεί και φυτό προσελκυστηκό για τις μέλισσες αλλά και άλλα χρήσιμα έντομα .  Η αψιθιά  προστατεύει  από διάφορους εχθρούς και ζωύφια τα καλλιεργούμενα φυτά το ίδιο και ο ζωμός της . Μετά την παρουσίαση ακολούθησε φύτευση αυτών των φυτών  στον αγρό .
Επίδειξη ορθού τρόπου χρήσης της ψεκαστήρας  και παρασκευής ψεκαστικού υγρού. Πολλά λάθη  θα είχαν αποφευχθεί από την ορθή χρήση της ψεκαστήρας και από την σωστή αραίωση ζωμών και σκευασμάτων .Έτσι έγινε μια επίδειξη για τον λόγο αυτό .
Τα μέλη του αγρού ασχολήθηκαν  επίσης με το βοτάνισμα σε κρεμμύδια –καρότα  και λίγο στις πιπεριές , φύτεψαν μπρόκολα  σε προετοιμασμένο από την προηγούμενη Κυριακή  έδαφος, αλλά επιδόθηκαν και σε σιδηρουργικές εργασίες  όπως το κόψιμο και ακόνισμα τσαπών.




Το κείμενο συντάχθηκε από την Τεχνολόγο Γεωπόνο Παναγιώτα Μαλτέζου,  μέλος του Αυτοδιαχειριζόμενου Αγρού στο Ελληνικό  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου