25 Ιανουαρίου 2014

Η αξια των παραδοσιακών σπόρων

Οι παραδοσιακοί σπόροι συμβάλουν στην αγροτική βιοποικιλότητα. Η απουσία τους σημαίνει απώλεια της γενετικής  βάσης αυτών των ειδών  και αυτό  έχει  επίπτωση  στην εξέλιξη  και την δυνατότητα για επιλογή.

Επειδή απαιτούν μηδενικές ή χαμηλού επιπέδου εισροές μπορούν να συμβάλουν θετικά  στην αντιμετώπιση της πείνας  και της φτώχειας σε αναπτυσσόμενες χώρες καθώς και στην ανάπτυξη  της βιολογικής γεωργίας
Παράγουν προϊόντα ανώτερης βιολογικής αξίας  γιατί τα προϊόντα είναι <<καθαρά>> ενώ τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά (γεύση –άρωμα –χρώμα - ισορροπία μεταξύ γλυκού και ξινού) είναι άριστα  καθώς και η περιεκτικότητα τους σε θρεπτικά στοιχεία (βιταμίνες –αντιοξειδωτικές ουσίες) σε υπερεπάρκεια.
 Συμβάλουν στην διατροφική ανεξαρτησία των λαών γιατί μπορούν να παραχθούν σε τοπικό επίπεδο αφού δεν απαιτούν εισροές καθώς και σε περιόδους οικονομικής ή πολιτικής αστάθειας ή διεθνούς ανόδου των τιμών των πρώτων υλών διατροφής .
Ας κρατήσουμε γερά μέσα στην ψυχή μας αυτό το σπάνιο θησαυρό τον σπόρο. Με τις χούφτες μας ας τον φυλάξουμε αλλά και ας τον  διαδώσουμε. Αυτό το χρυσάφι της Μάνας Γης ας το σπείρουμε, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης  στους προγόνους μας και στην φύση που μας τον χάρισε, αλλά και ως ένδειξη σεβασμού στις γενιές που θα έρθουν.






Φωτογραφίες απο την εκδήλωση για τους σπόρους στην πλατεία Συντάγματος, Δευτέρα 20.1.2014

1 σχόλιο: