20 Μαρτίου 2014

24η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ 22 -31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013

Όσοι από τους φίλους και τα μέλη επισκεφθούν τον αγρό τις Κυριακές 23 και 30 Μαρτίου θα πρέπει να συμμετέχουν στις ακόλουθες εργασίες κατά σειρά προτεραιότητας .

Φρεζάρισμα στα  σημεία που θα έχουν μπει  κορδέλες σήμανσης.  Ισοπέδωση των χώρων αυτών με την βοήθεια τσουγκρανών.
Χώρισμα σε σαμάρια πλάτους 1.2 μ και αφήνουμε κενό διάδρομο  μεταξύ των σαμαριών 60 εκατοστών . Ευθυγράμμιση με σπάγκο των σαμαριών και των διαδρόμων .
Διασκορπίζουμε 1 κουβά/σαμάρι  50%κοπριά και 50% κομπόστα που  την έχουμε πρώτα κοσκινίσει και μια μεζούρα  στάχτη  που θα υπάρχει στην αποθήκη .
Δημιουργούμε σαμάρι φύτευσης παίρνοντας χώμα από τον διάδρομο και το συσσωρεύουμε   σε 1.2 μ πλάτος σαμαριού και ύψος 15-20 εκ.
 Καλό είναι να φρεζαριστούν και ισοπεδωθούν οι χώροι να δημιουργηθούν τα σαμάρια φύτευσης  και μετά να ξεκινήσει η φύτευση .
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ  ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗΣ  ΣΠΟΡΟΦΥΤΩΝ  ΤΟΜΑΤΑΣ 
Πριν φέρετε τα φυτάρια στον αγρό για μεταφύτευση θα πρέπει να γνωρίζετε τα ακόλουθα: Μεταφυτεύουμε φυτάρια  τομάτας  που  έχουν  τουλάχιστον 4-6 πραγματικά ζεύγη φύλλων  είναι υγιή πράσινα  με δυνατά στελέχη & έχουν 15 εκ. ύψος τουλάχιστον .Δεν μεταφυτεύουμε άρρωστα ή φυτά που δεν δείχνουν υγιή . Τα φυτάρια  τα ποτίζουμε το πρωί ή από το βράδυ για να βγαίνουν εύκολα από τα δοχεία τους. Ότι περισσέψει το παίρνουμε πάλι σπίτι μας. Σε κάθε σειρά φύτευσης βάζουμε την ίδια ποικιλία  και μέγεθος φυτών γιατί δεν διευκολύνει στις μετέπειτα εργασίες.
Δημιουργούμε  σε κάθε σαμάρι διπλή γραμμή φύτευσης ζικ-ζακ ως εξής :Αφήνουμε από την άκρη (χείλη ) του σαμαριού 20 εκ . Ευθυγραμμίζουμε  έναν σπάγκο και δημιουργούμε την 1η γραμμή φύτευσης φυταρίων /66 εκ περίπου  ,αφήνουμε 70-80 εκ  και μετά δημιουργούμε την 2η γραμμή φύτευσης επί του ίδιου σαμαριού όπως και την προηγούμενη  ξεκινώντας την φύτευση από τον ενδιάμεσο χώρο ώστε να δημιουργείται ένα ζικ-ζακ. (\*/*\*/*\*/. )
Ανοίγουμε  λάκκο βάθους ανάλογα το ύψος του φυτού και στον πάτο βάζουμε τουλάχιστον 2 ποτήρια πλαστικά από το υλικό που γράφει η σακούλα << για τον λάκκο>>.
Βάθος φύτευσης φυταρίου. Επειδή οι τομάτες  αναπτύσσουν ρίζες σε δύο περιοχές καλό είναι να  εκμεταλλευτούμε αυτό το φαινόμενο. Κατά την ανάπτυξη  οι  κάτω ρίζες   στηρίζουν το φυτό και απορροφούν κυρίως νερό αλλά λιγότερες θρεπτικές ουσίες  . Οι πάνω ρίζες   που βγαίνουν επί του βλαστού  όταν παραχώνουμε <<καταβολεύουμε>> το φυτό απορροφούν νερό και θρεπτικές ουσίες με μεγαλύτερη ευκολία . Μεταφυτεύοντας  τα φυτάρια  βαθειά, αφήνοντας μόνο τα πάνω φύλλα να προεξέχουν και σκεπάζοντας τον κορμό τους με χώμα θα έχει σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη και άλλων ριζών από τον κορμό τους. Έτσι θα απορροφούν περισσότερες θρεπτικές ουσίες που τις έχει ανάγκη.
Μεταφυτεύουμε δηλαδή  βάζουμε  το φυτάριο προσεκτικά για να μην καταστραφεί η  μπάλα χώματος  στον  λάκκο   ποτίζουμε γύρω από την μπάλα, ρίχνουμε άφθονο χώμα  στον   λάκκο πατάμε γερά με το χέρι ώστε να έρθουν  σε επαφή οι ρίζες με το χώμα  και τέλος δημιουργούμε έναν μικρό λάκκο για τα πρώτα ποτίσματα και ξαναποτίζουμε .
Συγκαλλιέργεια τομάτας  γίνεται με 1-2 σκελ. σκόρδο /τομάτα, κατιφέ ,καλέντουλα ,βασιλικό ,τζίνια, μελισσόχορτο . Για τον λόγο αυτό αν υπάρχουν σπαρμένα τέτοια φυτά καλό θα ήταν να μεταφυτευτούν  και από αυτά ανάμεσα στις τοματιές .        

Οι παραπάνω πληροφορίες δόθηκαν από την Τεχνολόγο Γεωπόνο Μαλτέζου Παναγιώτα στα πλαίσια εθελοντικής ενημέρωσης-καθοδήγησης  μελών και φίλων του Αυτοδιαχειριζόμενου Αγρού  στο Ελληνικό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου