22 Ιουνίου 2015

Ο Αγρός εντός και εκτός των τειχών!


Την  Κυριακή 21 Ιουνιου επισκεφτήκαμε τον Αγρό αρκετά από τα μέλη του. Συλλέξαμε ντοματίνια Σαντορίνης, αγγουράκια, κολοκυθάκια και κολοκυθανθούς,  γλυστρίδα και κρεμμυδάκια. Στη συνέχεια φυτέψαμε φιντανάκια ντομάτας, ποτίσαμε με τσουκνιδόζουμο τα φυτά μας για να δυναμώσουν και ξεριζώσαμε τα αγριόχορτα. 
Το απόγευμα της Κυριακής ο Αγρός παραβρέθηκε σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε το Ανταλλακτήριο Σπόρων Βύρωνα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του Κοινωνικού  Πολιτιστικού Κέντρου Βύρωνα (Λαμπηδόνα) που έγινε από τις 19-21 Ιουνίου. Εκεί οργανώθηκε μια συζήτηση για τους αστικούς/κοινοτικούς λαχανόκηπους.  Σκοπός της συζήτησης ήταν η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις δυνατότητες και τα οφέλη των αστικών καλλιεργειών και η ανάδειξη των δυνατοτήτων της περιοχής μας. Επίσης επιδιώχτηκε η δικτύωση και η συνεργασία όσων συμμετείχαν.

Η Ανοιχτή Συζήτηση είχε θέμα ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΙ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΙ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΠΟΛΕΙΣ
Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα πολλαπλά οφέλη των αστικών λαχανόκηπων στην βελτίωση της διατροφικής αυτάρκειας και της υγείας, την υπεράσπιση του δημοσίου χώρου, την ανάπτυξη των κοινωνικών σχέσεων και της ανθεκτικότητας των κοινοτήτων, την περιβαλλοντική εκπαίδευση και την επανασύνδεση των ανθρώπων με τη φύση.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν φορείς που έχουν κάνει έρευνα πάνω στους αστικούς λαχανόκηπους και άτομα που συμμετέχουν σε παρόμοια εγχειρήματα. Μίλησαν ο Φίλιππος εκ μέρους του Ανταλλακτηρίου Σπόρων Βύρωνα, η Θεοδοσία Ανθοπούλου καθηγήτρια Αστικής γεωργίας στο Πάντειο, η Έλενα Γκώγκου εκ μέρους του Αστικού Αγρού Χαλανδρίου, η Καίτη Χόρτη εκ μέρους του Αυτοδιαχειριζόμενου Αγρού στο Ελληνικό, και αρκετοί από τους παραβρισκόμενους.
Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, το Ανταλλακτήριο Σπόρων Βύρωνα διένειμε δωρεάν παραδοσιακούς σπόρους ντόπιω
ν ποικιλιών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου