22 Ιουνίου 2015

Ο Αγρός εντός και εκτός των τειχών!


Την  Κυριακή 21 Ιουνιου επισκεφτήκαμε τον Αγρό αρκετά από τα μέλη του. Συλλέξαμε ντοματίνια Σαντορίνης, αγγουράκια, κολοκυθάκια και κολοκυθανθούς,  γλυστρίδα και κρεμμυδάκια. Στη συνέχεια φυτέψαμε φιντανάκια ντομάτας, ποτίσαμε με τσουκνιδόζουμο τα φυτά μας για να δυναμώσουν και ξεριζώσαμε τα αγριόχορτα. 
Το απόγευμα της Κυριακής ο Αγρός παραβρέθηκε σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε το Ανταλλακτήριο Σπόρων Βύρωνα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του Κοινωνικού  Πολιτιστικού Κέντρου Βύρωνα (Λαμπηδόνα) που έγινε από τις 19-21 Ιουνίου. Εκεί οργανώθηκε μια συζήτηση για τους αστικούς/κοινοτικούς λαχανόκηπους.  Σκοπός της συζήτησης ήταν η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις δυνατότητες και τα οφέλη των αστικών καλλιεργειών και η ανάδειξη των δυνατοτήτων της περιοχής μας. Επίσης επιδιώχτηκε η δικτύωση και η συνεργασία όσων συμμετείχαν.

Η Ανοιχτή Συζήτηση είχε θέμα ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΙ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΙ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΠΟΛΕΙΣ
Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα πολλαπλά οφέλη των αστικών λαχανόκηπων στην βελτίωση της διατροφικής αυτάρκειας και της υγείας, την υπεράσπιση του δημοσίου χώρου, την ανάπτυξη των κοινωνικών σχέσεων και της ανθεκτικότητας των κοινοτήτων, την περιβαλλοντική εκπαίδευση και την επανασύνδεση των ανθρώπων με τη φύση.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν φορείς που έχουν κάνει έρευνα πάνω στους αστικούς λαχανόκηπους και άτομα που συμμετέχουν σε παρόμοια εγχειρήματα. Μίλησαν ο Φίλιππος εκ μέρους του Ανταλλακτηρίου Σπόρων Βύρωνα, η Θεοδοσία Ανθοπούλου καθηγήτρια Αστικής γεωργίας στο Πάντειο, η Έλενα Γκώγκου εκ μέρους του Αστικού Αγρού Χαλανδρίου, η Καίτη Χόρτη εκ μέρους του Αυτοδιαχειριζόμενου Αγρού στο Ελληνικό, και αρκετοί από τους παραβρισκόμενους.
Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, το Ανταλλακτήριο Σπόρων Βύρωνα διένειμε δωρεάν παραδοσιακούς σπόρους ντόπιω
ν ποικιλιών. 

15 Ιουνίου 2015

Κυριακή 14 Ιουνίου στον Αγρό






Όπως κάθε Κυριακή έτσι και χτες βρεθήκαμε στον Αγρό, ποτίσαμε, ανταλλάξαμε απόψεις και ιδέες για τη λειτουργία του, επισκευάσαμε το σωλήνα του νερού και συλλέξαμε τους πρώτους πολύτιμους καρπούς (ντοματίνια Σαντορίνης, αγγουράκια, κολοκυθάκια, κρεμμυδάκια). Είσαστε όλοι ευπρόσδεκτοι!

Η Κυβέρνηση οφείλει κάποιες εξηγήσεις για το Ελληνικό


Άρθρο του Πάνου Τότσικα,
Μέλος της «Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό»

Λίγες μέρες πριν την ανακοίνωση της «συμφωνίας» μεταξύ ελληνικής Κυβέρνησης και «θεσμών», παραμένουν ακόμη άγνωστες οι προθέσεις της Κυβέρνησης σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της παραλίας του Αγίου Κοσμά.
Ο «αστερίσκος» στο κείμενο των 47 σελίδων της ελληνικής πρότασης που κατατέθηκε πριν λίγες μέρες, δεν διευκρίνιζε αν θα ακυρωθεί αυτή η ιδιωτικοποίηση, ή απλώς, θα τροποποιηθούν οι όροι της σύμβασης με την Lamda Development (L.D) του Ομίλου Λάτση. Έτσι, παραμένει ακόμη ασαφές ποιά άποψη επικρατεί στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: του Π. Λαφαζάνη ότι «…η εξαγορά του Ελληνικού είναι σκανδαλώδης…τα σχέδια είναι αντιπεριβαλλοντικά…εμείς θα επανεξετάσουμε αυτή την σκανδαλώδη εξαγορά με στόχο την ακύρωσή της..», ή η άποψη του Γ.Σταθάκη ότι «…δεν θα διώξουμε τον επενδυτή αλλά θα επιδιώξουμε αλλαγές στους όρους παραχώρησης…».
Υπενθυμίζεται ότι, σε ερώτηση που είχαν καταθέσει στην Βουλή στις 21.11.2014 οι τότε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και σημερινοί Υπουργοί N. Βαλαβάνη, Ν. Βούτσης, Π. Κουρουμπλής,, Π. Λαφαζάνης καθώς και η σημερινή πρόεδρος της Βουλής Ζ. Κωνσταντοπούλου, θεωρούσαν «άκρως επιζήμια για το ελληνικό δημόσιο» την σύμβαση πώλησης του 100% των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε, που υπεγράφη μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της L.D, ζητώντας να κατατεθεί στην Βουλή αυτή η σύμβαση καθώς και μια σειρά σημαντικά έγγραφα.
Επισημαίνεται ότι, μέχρι σήμερα, με κυβέρνηση πλέον ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει δημοσιοποιηθεί η σύμβαση που υπέγραψε η προηγούμενη διοίκησή του ΤΑΙΠΕΔ με τον Όμιλο Λάτση.
Και τίθενται πλέον τα ακόλουθα ερωτήματα στην νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ:
* Θεωρείται νόμιμη η διαδικασία προώθησης και υπογραφής από την προηγούμενη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ της Σύμβασης πώλησης του 100% των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε που υπεγράφη μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και του Ομίλου Λάτση;
* Τι ακριβώς προβλέπεται από αυτή τη Σύμβαση; Γιατί δεν δημοσιοποιείται;
*Προτίθεται να στείλει το ΤΑΙΠΕΔ στη Βουλή αυτή τη Σύμβαση προς επικύρωση- έγκριση;
* Προτίθεται το ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει στην τροποποίηση κάποιων όρων αυτής της Σύμβασης;
Στα ερωτήματα αυτά οφείλει να απαντήσει άμεσα η ελληνική Κυβέρνηση.
13.6.2015

12 Ιουνίου 2015

Αυτοδιαχειριζόμενος Αγρός Ελληνικού: Καλλιέργεια με πολιτικό μήνυμα!


Μια συντροφιά με ακτιβιστικές και εθελοντικές διαθέσεις καλλιεργεί εδώ και τέσσερα χρόνια τον αμιγώς βιολογικό λαχανόκηπό της με έναν πολύ σημαντικό στόχο: να δηλώσει με τη παρουσία της την εναντίωσή της στην ιδιωτικοποίηση του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού. Τα μέλη έρχονται εδώ, στα δυόμισι στρέμματα του αγρού, για να φυτέψουν και να ανταλλάξουν γνώσεις για τη λαχανοκομία και την κομποστοποίηση, που αποτελεί απαραίτητο κομμάτι της οργανικής καλλιέργειας. Μέσα σ' αυτόν το χώρο θα μάθεις ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για την οργανική καλλιέργεια, πώς, για παράδειγμα, η κοσκινισμένη στάχτη από το τζάκι διώχνει τα σαλιγκάρια από τα μαρουλάκια, γιατί φυτεύουμε κατιφέδες δίπλα στις ντοματιές ή βασιλικό δίπλα στις μελιτζάνες, και θα γευτείς τον πιο γλυκό αρακά, που με τη βοήθεια της γεωπόνου Παναγιώτας Μαλτέζου (που είναι και η ψυχή του αγρού) μπορείς μετά να καλλιεργήσεις στον κοινόχρηστο κήπο της πολυκατοικίας σου ή στο μπαλκόνι σου. Όποιος θέλει, μπορεί να συμμετέχει εθελοντικά τις Κυριακές εδώ, χωρίς καμιά δέσμευση, αλλά κατόπιν συνεννόησης μπορεί να επισκέπτεται τον αγρό για πότισμα ή άλλες εργασίες, όποτε άλλοτε έχει ελεύθερο χρόνο.   Αυτοδιαχειριζόμενος Αγρός Ελληνικού Το προηγούμενο καλοκαίρι ο Αγρός Ελληνικού, που είχε μεγάλη παραγωγή ζαρζαβατικών, έδωσε πολλά κιλά ντομάτας σε μια κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Αργυρούπολης-Ελληνικού για τις οικογένειες που αντιμετώπιζαν δυσκολίες αλλά και κάθε τόσο η Ρίτα Χαριτάκη, μέλος του Αγρού, προσφέρει προϊόντα τους σε ομάδες που στηρίζουν άπορες οικογένειες και μετανάστες. Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις τους μπορείτε να βρείτε στο μπλογκ τουςagroselliniko.blogspot.comκαι κάθε Τρίτη, 1-2 το μεσημέρι, στην ομώνυμη εκπομπή τους στο διαδικτυακό ραδιόφωνο Πορτοκαλί (portokaliradio.gr) που επιμελείται και παρουσιάζει η Καίτη Χόρτη, με καλεσμένους τα μέλη του Αγρού και τη γεωπόνο που δίνει χρήσιμες οδηγίες για κάθε εποχική καλλιέργεια αλλά και την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού. Πηγή: www.lifo.gr

10 Ιουνίου 2015

H εκπομπή του Αγρού της 9/6 στο portokaliradio.gr


http://portokaliradio.gr/ekpompes.php?podcast=2015-06-09_14_show.mp3&date=%CE%A4%CF%81%CE%AF%CF%84%CE%B7%2009%20%CE%99%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%AF%CE%BF%CF%85%202015&title=%CE%91%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B9%CE%B6%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%82%20%CE%91%CE%B3%CF%81%CF%8C%CF%82%20%CF%83%CF%84%CE%BF%20%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C&prod=%CE%BC%CE%B5%20%CF%84%CE%B7%CE%BD%20%CE%9A%CE%B1%CE%AF%CF%84%CE%B7%20%CE%A7%CF%8C%CF%81%CF%84%CE%B7

8 Ιουνίου 2015

7 Ιουνίου: το περιβάλλον "συνάντησε" τον Αγρό στο Ελληνικό!








ΕΛΛΗΝΙΚΟ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΟΝ «ΑΓΡΟ»

Την Κυριακή 7 Ιουνίου, στο Ελληνικό, στον χώρο του «Αυτοδιαχειριζόμενου Αγρού» , με αφορμή τον γιορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για το Περιβάλλον, διοργανώθηκε  συνάντηση  - εκδήλωση από  την «Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό», την Πρωτοβουλία «Ένα πάρκο για όλους», τον Κοινωνικό Συνεταιρισμό «Βλαστός» και τον «Αγρό».

 Πολλοί φίλοι παραβρέθηκαν, αντάλλαξαν μαζί μας τις ιδέες τους για τις καλλιέργειες του «Αγρού» και φύτεψαν μαζί μας ντομάτες. Ορισμένοι φεύγοντας πήραν και φυντανάκια ντομάτας για να τα φυτέψουν στο σπίτι τους. Επίσης προσφέραμε σε όλους ντοματάκια και αγγούρια  παραγωγής του «Αγρού» που είχαν ωριμάσει. Στη συνέχεια καθίσαμε όλοι στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Ελληνικού και μιλήσαμε για το πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, για όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα αλλά και για όσα προγραμματίζονται από τις προαναφερόμενες συλλογικότητες. Η ενδιαφέρουσα αυτή εκδήλωση έκλεισε με σπιτικά εδέσματα που είχαν φέρει οι παρευρισκόμενοι από τα σπίτια τους και κρασί που προσέφεραν ο «Βλαστός»  και ο  «Αγρός».

Μεταξύ των συμμετεχόντων στη συζήτηση  ήταν: ο πρώην δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Χρ. Κορτζίδηςοι περιφερειακοί σύμβουλοι Αττικής  Μίλτος Ευσταθιάδης, Μαρία Νερούτσου, Αγγελική Λεβέντη και Ζωή Ράϊκου, οι  δημοτικοί σύμβουλοι Γλυφάδας Τάσος Ταστάνης και  ΒΒΒ Θάνος Ματόπουλος, καθώς  και αρκετοί πολίτες  από τους Δήμους Αλίμου, Π. ΦαλήρουΗλιούπολης, Γλυφάδας, Βάρης- Βούλας Βουλιαγμένης, και φυσικά, Ελληνικού –Αργυρούπολης.

Οι συναντήσεις μας θα συνεχιστούν και περιμένουμε ακόμη περισσότερους φίλους που μαθαίνουν για τις δράσεις  του «Αγρού»  να τον  επισκεφτούν.


1 Ιουνίου 2015

Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον στο Ελληνικό

Tην Κυριακή 7 Ιούνη, πάρτε τα παιδιά σας, φέρτε τις παρέες, τους φίλους, τους γείτονές σας,
φέρτε τα φαγητά σας κι’ ελάτε στον «Aυτοδιαχειριζόμενο Αγρό Ελληνικού»
από τις 11π.μ και μετά: