5 Δεκεμβρίου 2017

Η μάταιη θυσία του Ελληνικού *



Του Πάνου Τότσικα
Το Σχέδιο για την «αξιοποίηση» του Ελληνικού και της παραλίας του Αγίου Κοσμά έχει πλέον κατατεθεί και παρουσιαστεί. Μάλιστα λένε ότι έγινε και «διαβούλευση» επ’αυτού, επί 20 μέρες, το κατακαλόκαιρο,  τον περασμένο Αύγουστο.

Πόσοι όμως γνωρίζουν επακριβώς τι προβλέπει το «Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης» (Σ.Ο.Α) του Ελληνικού;

Λένε πως το Σχέδιο για το Ελληνικό πρέπει να προχωρήσει, γιατί αποτελεί «μνημονιακή υποχρέωση της χώρας». Λένε πως είμαστε υποχρεωμένοι να το υλοποιήσουμε, ειδ’άλλως δεν πρόκειται να εισπραξουμε την επόμενη «δόση» από τους δανειστές μας  και θα χρεωκοπήσει (κι άλλο) η χώρα μας.

 Με δυο λόγια, μας λένε να θυσιάσουμε (και) το Ελληνικό προκειμένου να φυσήξει «ούριος άνεμος», να πάει μπροστά η οικονομία και να ξεφύγουμε από την «κρίση».

 Με δυο λόγια, μας λένε το Ελληνικό πρέπει να το δούμε ως μια σύγχρονη Ιφιγένεια που πρέπει να θυσιαστεί για το καλό όλων μας.

Αντε και το κάναμε. Θα πάει μπροστά η οικονομία; Λένε ότι θα δουλέψει πολύς κόσμος στα έργα. Με ποιές συνθήκες εργασίας; Με τι μεροκάματο; Με τι ωρομίσθιο; Πόσες ώρες την ημέρα;

 Αλλά και τι «έργα» θα γίνουν στο Ελληνικό; Εμπορικά Κέντρα, Καζίνο, πολυτελή ξενοδοχεια, δεκάδες πολυόροφες πολυκατοικίες από 50 εως 200 μέτρα ύψος (16-66 όροφοι !). Αυτά τα «έργα» μας χρειάζονται;

 Όμως, δεν μας λένε ότι θα εξαφανίσουν το Αθλητικό Κέντρο του Αγίου Κοσμά και  τα υπάρχοντα  δασύλια και ότι θα περιορίσουν την πρόσβασή μας στο  μεγαλύτερο μέρος της παραλιακής ζώνης.

Εν τέλει, μας λένε  να δεχτούμε μια μάταιη θυσία για να μπορέσουμε, κάποτε, να προκόψουμε, ως χώρα. Μέχρι τότε, κάποιοι ελάχιστοι, ντόπιοι και ξένοι, θα κερδοσκοπούν και θα αυξάνουν τις περιουσίες τους, θα βγάζουν τα λεφτά που εισέπραξαν  (νομότυπα ή παράνομα) σε «φορολογικούς παραδείσους» και η ζωή θα συνεχίζεται.

 Μόνο που η «Ιφιγένεια» θα έχει πετάξει στον ουρανό…

………………………………………………………………………………………………………………………………….

*Στο συνημμένο φάκελλο/τόμο «Η μάταιη θυσία του Ελληνικού», περιλαμβάνονται επιλεγμένα προσωπικά        και συλλογικά κείμενα και δημοσιευματα της περιόδου 2016-2017 που αφορούν τις σημαντικότερες εξελίξεις στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και την παραλιακή ζώνη του Αγίου Κοσμά.

   Πάνος Τότσικας



17 Οκτωβρίου 2017

Η συμμετοχή του Αγρού στο Φεστιβάλ των Κοινών







Ομιλία παρουσίασης του Αγρού από την Καίτη Χόρτη:
Η «Πρωτοβουλία για έναν Αυτοδιαχειριζόμενο αγρό στο Ελληνικό» δημιουργήθηκε από μια ανεξάρτητη ομάδα πολιτών στην Συνέλευση της 17ης Ιανουαρίου 2011 στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού, αφού είχε προηγηθεί κάλεσμα και κατάθεση προτάσεων προς τον Δήμο Ελληνικού για <<Νέες παραγωγικές δραστηριότητες στον αστικό χώρο>>. Με δεδομένα τα αδιέξοδα της Ελληνικής κοινωνίας, οικονομίας, παιδείας και περιβάλλοντος στα οποία έχει περιέλθει η χώρα μας, οι πολίτες που συμμετείχαν στην «Πρωτοβουλία» αποφάσισαν να κάνουν πράξη μια εναλλακτική απάντηση σε αυτά τα αδιέξοδα και να δημιουργήσουν έναν αστικό αγρό με συλλογικό χαρακτήρα
Στην προσπάθεια αυτή συνέβαλε καθοριστικά ο Δήμος Ελληνικού –Αργυρούπολης που παραχώρησε χώρο 2,5 στρ. που ανήκει στην πρώην Αμερικάνικη Βάση, ενώ συνάμα παρείχε τεχνική υποστήριξη. 

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται παράλληλα στις δράσεις για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό και ενάντια στην εκποίηση του πρώην αεροδρομίου που δρομολογείται εδώ και χρόνια. Ο χώρος αποτελεί τμήμα της ευρύτερης έκτασης του αεροδρομίου, την οποία το κράτος σκοπεύει να παραχωρήσει.

Ο «Αυτοδιαχειριζόμενος Αγρός στο Ελληνικό» διέπεται από τις αρχές της εναλλακτικής, κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και της βιωσιμότητας. Πιστεύει σε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης και οργάνωσης της οικονομίας και των κοινωνιών όπου η ζωή, o πλουραλισμός, η αυτοδιαχείριση, η περιβαλλοντική και κοινωνική δικαιοσύνη ορίζουν μια αλληλέγγυα οικονομία διαφοροποιημένη από το μοντέλο της σημερινής πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής οργάνωσης το οποίο χαρακτηρίζεται από την απληστία, τον ανταγωνισμό, τον ατομικισμό, και τη βία κατά των προσώπων. Η αλληλέγγυα οικονομία είναι ένα κοινωνικό κίνημα που προωθεί τρόπους οργάνωσης που προάγουν την ελευθερία του ατόμου και συμβάλλει στην εδραίωση μιας πραγματικής οικονομικής και πολιτικής δημοκρατίας.
Σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό δημιουργήθηκαν οι
Στόχοι της δημιουργίας του Αγρού οι οποίοι είναι
1.   Η Ανάπτυξη της αστικής γεωργίας, που μπορεί να εξασφαλίσει διατροφική αυτάρκεια στους πολίτες των μεγάλων αστικών κέντρων, απελευθερώνοντας την γεωργική παραγωγή από την εμπορική κερδοσκοπία.
2.   Ο Επαναπροσδιορισμός της αξίας της πραγματικής τροφής, η οποία έχει χαθεί λόγω εμπορευματοποίησης της διατροφής μας. Με απώτερο στόχο την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων απαλλαγμένων από φυτοφάρμακα και λιπάσματα εφαρμόζουμε αρχές, υλικά και μεθόδους περιβαλλοντικής διαχείρισης όπως: κομποστοποίηση, συγκαλλιέργεια, αμειψισπορά, πρόληψη ή καταπολέμηση ασθενειών με οικολογικά μέσα.
3.   Η Διατήρηση του γενετικού πλούτου της χώρας μας μέσα α) από την διάσωση-καλλιέργεια-διάδοση παραδοσιακών λαχανικών φρούτων β) την δημιουργία τράπεζας σπόρων ή και την συνεργασία μας με άλλα σποροπαραγωγικά κέντρα με τον ίδιο στόχο γ) την δωρεάν διανομή παραδοσιακών σπόρων σε ενδιαφερόμενους με οδηγίες καλλιέργειας σε εκδηλώσεις όπου συμμετέχει ο «Αγρός».
4.   Η Εκπαίδευση των μελών στις αρχές και τις πρακτικές της περιβαλλοντικής διαχείρισης ενός λαχανόκηπου, ώστε να μπορούν μόνοι τους να οργανώσουν και να καλλιεργήσουν τον χώρο τους αλλά συνάμα να συμβάλουν στην διάδοση της ιδιαίτερης γνώσης σε άλλους ενδιαφερόμενους καθώς και σε χώρους εκπαίδευσης όπως σχολεία, συλλόγους κλπ.
5.   Η Διεκδίκηση του δημόσιου χαρακτήρα του πρώην Αεροδρομίου και δράση κατά της εκποίησης και υπερδόμησής του. Η δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου στο Ελληνικό μπορεί να συμβαδίσει με αστικούς αγρούς σε μέρος της έκτασης του. Επίσης συμμετέχουμε και συμβάλουμε σε δράσεις που γίνονται προς την κατεύθυνση της φύτευσης του πρώην Αεροδρομίου (πχ δημιουργία Ελαιώνα, δενδροφυτεύσεις κλπ).
6.   Οι Αλληλέγγυες δράσεις. Διάθεση μέρους της παραγωγής σε ιδρύματα αστέγων της Αθήνας.

26 Σεπτεμβρίου 2017

O Aγρός συμμετέχει στο Φεστιβάλ των Κοινών

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝ – v 3.0
Η Συμμαχία των Κοινών είναι μία κοινωνική συμμαχία ατόμων και εγχειρημάτων, που συνδυάζει την πολιτική με την παραγωγή. Είναι μια συμμαχία των εγχειρημάτων / κινημάτων τόσο των Κοινών όσο και της ΚΑΟ με αυτονομία δομών, αποφάσεων και δράσης. Αποτελεί η ίδια κοινό κτήμα για τα άτομα, τα εγχειρήματα, τις κοινωνικές ομάδες και τα κινήματα που την απαρτίζουν.

Ποιοι είμαστε
Οι άνθρωποι που συγκροτούμε τη Συμμαχία των Κοινών δεν αποτελούμε ούτε επιδιώκουμε να αποτελέσουμε μια ομοιόμορφη κοινότητα. Προερχόμαστε από διαφορετικές αφετηρίες, πορείες και κοσμοθεωρήσεις. Προσεγγίζουμε τα κοινά από διαφορετικές σκοπιές, εμπειρίες και πρακτικές, όπως αυτές της προσωπικής μας διάθεσης για μοίρασμα και συνεργασία, της προσωπικής και συλλογικής δημιουργικότητας, της παροχής ίσων ευκαιριών, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισότητας, της πολιτικής συμμετοχής και της δημοκρατίας, της απόρριψης κάθε αυθαίρετης εξουσίας, της εναντίωσης στην εκμετάλλευση, της οικολογίας, του αντι-ρατσισμού, του φεμινισμού και της κριτικής στην πατριαρχία. Αξιολογούμε τη διαφορετικότητά μας αυτή ως θεμελιώδες χαρακτηριστικό και στοιχείο ενδυνάμωσης της Συμμαχίας.
Μας ενώνει όμως η επιθυμία για από κοινού ενεργοποίηση. Έτσι, κάποιοι από εμάς οργανώσαμε συναντήσεις, φεστιβάλ όπως το Commonsfest, συνέδρια και εργαστήρια για τη συνεργασία, την παραγωγή, το περιβάλλον, την καινοτομία, τη δικτύωση κοινωνικών εγχειρημάτων. Άλλοι συμμετέχουμε σε αγώνες κατά των περιφράξεων αγαθών όπως το νερό, η ενέργεια, οι δημόσιοι χώροι και η γνώση. Πολλοί δίνουμε ζωή σε αυτοοργανωμένες δομές αλληλεγγύης για υγεία, τροφή, στέγη, εκπαίδευση. Αγαθά δηλαδή, στα οποία έχουν δικαίωμα όλοι. Κάποιοι κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να επηρεάσουμε την πολιτική προς την κατεύθυνση της ενδυνάμωσης εγχειρημάτων με θετικό κοινωνικό πρόσημο. Αρκετοί έχουμε μακρόχρονη ιστορία στα κινήματα και στην πολιτική δράση από τα κάτω. Άλλοι πάλι όχι. Κάποιοι εκπροσωπούμε συγκεκριμένες παραγωγικές και κοινωνικές ομάδες, οργανώσεις, αντιλήψεις. Άλλοι πάλι εκπροσωπούμε απλά την κοινή μας ανάγκη για δημιουργία και διέξοδο από την επιβαλλόμενη κοινωνική καταστροφή. Πιο συγκεκριμένα, διέξοδο από την αποτυχία του διπόλου κράτους και αγοράς, όπως τη βιώνουμε σήμερα στην Ελλάδα της κρίσης, αλλά και πολλοί άλλοι ανά τον πλανήτη, αναζητώντας πιο βιώσιμες εναλλακτικές.
Όλοι όμως αναζητούμε διέξοδο από την λογική της ανάθεσης της οικονομίας, της πολιτικής και της ζωής μας στους ειδικούς, στους μεσάζοντες, στους επαγγελματίες πολιτικούς. Αντ’αυτού, αναζητούμε απαντήσεις και λύσεις στα καθημερινά μας προβλήματα μέσα από την ενεργή συμμετοχή, τη συλλογική γνώση και τη στήριξη της ανθρωποκεντρικής οικονομίας των κοινών.
Αντιλαμβανόμαστε τέλος τη δράση μας και την Συμμαχία των Κοινών ως κομμάτι ενός ευρύτερου κινήματος που ενεργοποιείται τοπικά αλλά συντονίζεται και ενδυναμώνεται παγκόσμια για το καλό της ανθρωπότητας. Είμαστε αλληλέγγυοι με τα σύγχρονα κινήματα για την προάσπιση και διάδοση των κοινών σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Επιθυμούμε τον συντονισμό, την δικτύωση και την προσανατολισμένη στα κοινά παραγωγή από κοινού με οποιαδήποτε άλλη κοινότητα συμβάλλει στην παραγωγή κοινών αγαθών, στοχεύοντας στην ανοιχτή χωρίς χωροχρονικούς περιορισμούς κυκλοφορία και σώρευση αξίας για τα κοινά.


12 Σεπτεμβρίου 2017

Επίσκεψη φοιτητών και καθηγητών του προγράμματος HeKris







Την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου επισκέφτηκε τον Αγρό ομάδα φοιτητών και καθηγητών του προγράμματος HeKris (γύρω στα 25 άτομα) συνοδεία της Γεωργίας Γκουμοπούλου(η οποία είχε συντονίσει και την επίσκεψη).
 
Πρόκειται για ένα τριετές πρόγραμμα διαπανεπιστημιακής συνεργασίας μεταξύ του Σπουδαστηρίου Πολεοδομικών Ερευνών (ΣΠΕ) της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ και του Institute of Environmental Planning του Leibniz Universität Hannover με τον τίτλο:
«Προκλήσεις ανθεκτικότητας σε περιβάλλον κρίσης ευρωπαϊκών πόλεων (HeKriS): Ανάπτυξη στρατηγικών σχεδιασμού και δημιουργικών δράσεων μέσω συνεργασίας ΕΜΠ και LUH» (Herausforderung Krisenfestigkeit europäischer Städte (HeKriS): Entwicklung planerischer Strategien und kreativer Maßnahmen). 
Οι επιστημονικοί υπεύθυνοι για μεν το Πανεπιστήμιο Αννόβερο είναι ο Καθηγητής Dr. Frank Othengrafen και για το ΕΜΠ ο Καθηγητής κος Κων. Σερράος. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ανταλλαγές επιστημόνων, εκπαιδευτικές εκδρομές, φοιτητικά projects, Θερινά σχολεία, εργαστήρια με επαγγελματίες, μεταφορά γνώσης κι εμπειριών.
Μερικά από τα κύρια ερευνητικά ερωτήματα του προγράμματος είναι τα ακόλουθα:

  • Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πόλεις για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και γεγονότων;
  • Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πόλεις όσον αφορά τις οικονομικές, κοινωνικές και δημογραφικές αλλαγές και την οικονομική κρίση;
  • Τι είναι μια πόλη ανθεκτική στην κρίση / ανθεκτικότητα;
  • Πώς μπορεί η διοίκηση, η κοινωνία των πολιτών και η οικονομία να συμβάλλουν από κοινού στην καθιέρωση και εφαρμογή αστικών κρίσεων;

3 Σεπτεμβρίου 2017

Κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα Μητροπολιτικου Πάρκου


Agronomi e Forestali Senza Frontiere ONLUS





Η ομάδα Agronomi e Forestali Senza Frontiere ONLUS
επισκέφτηκε τον Αγρό και έγραψε για μας: 
"Η δράση μας στην Ελλάδα "Ο κήπος της προσγείωσης" έχει αρχίσει!
Σήμερα μιλάμε για συνεργασία με τον αστικό αγρό του Ελληνικού. Χάρη στο πάθος μιας ομάδας εθελοντών στα κηπευτικά, αυτός ο βιολογικός αγρός αποτελούν παράδειγμα της αστικής αναγέννησης και της συμμετοχής των πολιτών.
Αν περάσετε από την Αθήνα μια επίσκεψη είναι απαραίτητη!
Διαφορετικά επισκεφθείτε το σύνδεσμο http://agroselliniko.blogspot.gr/

Ο αστικός κήπος στο Ελληνικό αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα της αστικής γεωργίας: Χάρη σε μια ομάδα εθελοντών, αυτός ο πράσινος χώρος επιτρέπει την περιβαλλοντική αναγέννηση μιας περιαστικής περιοχής της Αθήνας.
  Ευχαριστίες στον Αυτοδιαχειριζόμενο Αγρό στο Ελληνικό
Για την υποστήριξή τους κατά τη διάρκεια του έργου της κοινωνικής κηπουρικής στο κοινωνικό σπίτι του Νέου Κόσμου.


Il progetto in Grecia “L’orto dell’Approdo” è iniziato!
Oggi vi parliamo della collaborazione con gli orti urbani di Ellinikò. Grazie alla passione di un gruppo di orticoltori volontari, questi orti biologici sono un esempio di rigenerazione urbana e impegno civico.
Se passate per Atene una visita è d’obbligo!
Altrimenti visitate il link http://agroselliniko.blogspot.gr/


The Hellinikò Social Gardens are an excellent example of urban agriculture: thanks to a group of volunteers, this green space allows the environmental regeneration of a periurban area of Athens.
Thanks to @Αυτοδιαχειριζόμενος Αγρός στο Ελληνικό
for your support during the project of social horticulture at the Neos Kosmos Social House.
(Φωτό της ομάδας) www.agronomisenzafrontiere.it

15 Μαΐου 2017

H ρεπόρτερ της Deutsche Welle, Heidi Fuller


Στις 9 Απριλίου είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στον Αγρό τη ρεπόρτερ της Deutsche Welle, Heidi Fuller. Συζητήσαμε μαζί της τα της δράσης μας και την κεράσαμε κουκιά, μαρούλι, αρακά και φράουλες! Ενθουσιασμένη για την επαφή μαζί με τα μέλη του Αγρού υποσχέθηκε πως θα μας ξαναεπισκεφτεί. Παρακάτω είναι το ηχητικό λινκ από την εκπομπή της για τον Αγρό όπου ακούγονται η Καίτη Χόρτη, η Ρίτα Χαριτάκη και ο Γιώργος Λάδας.
Hi Kate; It was lovely to meet you last month. Here is the link to the radio feature: http://www.dw.com/en/living-planet-greek-guerilla-gardens-help-secure-food/av-38694435
Thanks again!
Heidix

3 Απριλίου 2017

Επίσκεψη Ιταλών του Συλλόγου IRENE στον Αγρό







 
 Ο "Αυτοδιαχειριζόμενος Αγρός" υποδέχτηκε το Σάββατο 1η Απριλίου 2017,
20μελή ομάδα Ιταλών από το Μιλάνο που συμμετέχουν στο  σύλλογο ΙRENE
(Eιρήνη), στα πλαίσια του οποίου  λειτουργούν σε κεντρικές γειτονιές του
Μιλάνου τοπικές δομές Δίκαιου και Αλληλέγγυου Εμπόριου (G.A.S) - κάτι
αντίστοιχο με τις ελληνικές "χωρίς μεσάζοντες".  Διαθέτουν στα μέλη τους
βιολογικά προϊόντα που προέρχονται συνήθως από  παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής του Μιλάνου.

Η IRENE έχει  αναπτύξει τα τελευταία χρόνια δραστηριότητες συνεργασίας
και αλληλεγγύης  σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη,
Κρήτη κ.α.) διαθέτοντας κυρίως φάρμακα και σχετικά υλικά σε κοινωνικά
Φαρμακεία (Βύρωνα, Μ.Κ.Ι Ελληνικού κ.ά.).

Οι Ιταλοί φίλοι δοκίμασaν τα μαρουλάκια και τα κουκιά του "Αγρού", τα
σπιτικά φαγητά και το κρασί που τους προσφέραμε, ενημερώθηκαν για την
εξέλιξη στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, και δήλωσαν την συμπαράσταση στις προσπάθειές μας.

   Δείτε τις συνημμένες φωτογραφίες από την επίσκεψη των Ιταλών στον
"Αγρό"καθώς και την ιστοσελιδα της IRENE. www.nonfacciamoaffondarelagrecia.wordpress.com.

   Π.Τ.

Μετάφραση (της Ρίτας Χαριτάκη, μέλος του Αγρού) από το ιταλικό κείμενο που μας στάλθηκε από τους Ιταλούς του Μιλάνου, του συλλόγου ΙRΕΝΕ (Δίκαιο και Αλληλέγγυο Εμπόριο) που επισκέφτηκαν τον Αγρό Ελληνικού στις 1-4-2017.
 
ΑΣΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΑΓΡΟΥ
Αριστερά του Κοινωνικού Ιατρείου, φτάνουμε στον περιφραγμένο χώρο του Κοινωνικού Αγρού, που βρίσκεται και αυτός στη πρώην αμερικάνικη βάση. Στο  βάθος, πέρα από τη περίφραξη, υπάρχουν χαμηλά κτήρια δυο ορόφων, που χρησιμοποιήθηκαν για τη φιλοξενία προσφύγων.
Το Κοινωνικό Περιβόλι του Αγρού είναι μια ομάδα που δημιουργήθηκε αυθόρμητα και καλλιεργεί ζαρζαβατικά, ντομάτες, πιπεριές, αρωματικά φυτά κλπ. Η δραστηριότητά της ξεκίνησε το Μάρτιο 2011 με 300 άτομα ενθουσιασμένα για τη πρωτοβουλία, που μαζεύτηκαν στο δημοτικό χώρο. Τώρα είναι μια εικοσαριά, αλλά τους βοηθούν ομάδες νέων woofers που
έρχονται και από το εξωτερικό ή σχολεία, ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο.
Η σοδιά δίνεται σε ανέργους, πρόσφυγες, στα συσσίτια των Αδελφών της Μητέρας Τερέζας και σε όσους τη χρειάζονται από την ομάδα.
 
Η ΡΙΤΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΟΛΙΟΥ
Μας υποδέχονται η Ρίτα, μια κυρία από τη Μπολόνια, που ζεί στην Ελλάδα από το 1980, μαζί με τη Καίτη, που ετοίμασε για μας νοστιμότατες αρμυρές πίτες και γλυκά, ο Πάνος και άλλοι εθελοντές. Γευματίζουμε με τις πίτες της Καίτης και με τα προϊόντα του Αγρού, καθισμένοι γύρω γύρω και παρακολουθούμε τη Ρίτα που μας παρουσιάζει τον Αγρό, πρωτοβουλία που
δημιουργήθηκε για να αντιμετωπιστούν 4 διαφορετικές κρίσεις.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ - Ο πρώτος στόχος του Κοινωνικού Αγρού του Ελληνικού είναι να αποδειχθεί ότι το κτήμα 6 τ.χλμ. όπου βρίσκεται, μπορεί να αξιοποιηθεί χωρίς να τσιμεντοποιηθεί. Η δημιουργία ενός Αστικού Πάρκου θεωρείται ότι μπορεί να συμψηφίσει την καταστροφή χώρων πρασίνου της Αθήνας και του καινούργιου αεροδρομίου. Μέσα στο Μητροπολιτικό Πάρκο μια μεγάλη έκταση θα μπορούσε να αξιοποιηθεί με αστικά περιβόλια με
οικολογικές καλλιέργειες χωρίς χρήση χημικών και με σπόρους προερχόμενους από παραδοσιακές καλλιέργειες και ντόπια είδη. Η ομάδα έμαθε τις τεχνικές καλλιέργιας από ειδική (Παναγιώτα Μαλτέζου) στη βιολογική γεωργία, που συνεχίζει να είναι το σημείο αναφοράς της. Τα μέλη ζητούν σε όσους παίρνουν τα προϊόντα τους να φυλάξουν τους σπόρους και να τους επαναφυτέψουν.
Στην Ελλάδα δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια πολλές τράπεζες σπόρων και κάθε χρόνο υπεύθυνοι καλλιεργητές ανταλλάζουν τους ντόπιους σπόρους στις εκδηλώσεις που οργανώνονται, όπως στο Πελίτι.
  • Πριν τρία χρόνια με μια εκδήλωση που συγκέντρωσε 3.000 άτομα, οι εθελοντές του Αγρού φύτεψαν μαζί τα 1.200 ελαιόδενδρα σε περιφραγμένο χώρο και ο προηγούμενος δήμαρχος βοήθησε ετοιμάζοντας τους λάκκους και φέροντας βιτιοφόρα, αλλά μετά από τη πώληση του χώρου δεν επιτρέπεται πλέον η πρόσβαση στον ελαιώνα, ούτε για τις απαραίτητες εργασίες.Φαίνεται όμως ότι επιβίωσαν μια οχτακοσαριά ελαιόδενδρα.
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ - Τα αστικά περιβόλια συνεισφέρουν στη δημιουργία των συνθηκών για μια παράλληλη οικονομία με τη διαδικασία συμμετοχής των πολιτών. Ο στόχος είναι να βρούν δουλειά οι άνεργοι και να παράγεται ποιοτική διατροφή για τους συμπολίτες που είναι ταλαιπωρημένοι από τη μείωση των μισθών. Κατανάλωση προϊόντων λοιπόν που προέρχονται από κοντινές περιοχές, απελευθέρωση από την εκμετάλλευση που γίνεται στη διατροφική αλυσίδα και κυριαρχία των καταναλωτών είναι οι αρχές της αστικής γεωργίας. Επιπλέον στο χώρο του πρωην αεροδρομίου υπάρχουν πολλά άδεια κτήρια προσωρινά χρησιμοποιημένα σαν καταφύγιο για τους πρόσφυγες. Προβλέποντας ότι στο μέλλον οι ηλικιωμένοι θα έχουν όλο και περισσότερα προβλήματα και τα παιδιά θα έχουν όλο και πιό περιορισμένη τη δυνατότητα διακοπών στη θάλασσα, τα κοινωνικά κινήματα προτείνουν να αξιοποιούνται αυτά τα κτήρια για κοινωνικούς σκοπούς.
    ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ - Το μοντέλο ανάπτυξης βασισμενο στην τσιμεντοποίηση και στην υπερκατανάλωση είναι αντιεκπαιδευτικό και καταλήγει στην καταστροφή του περιβάλλοντος. Η κοινωνία έχει ανάγκη για μια αειφόρο ανάπτυξη, γι΄αυτό πρέπει να μάθει να καλλιεργεί και να παράγει. Προσπαθούμε να πείσουμε συμπολίτες, φοιτητές και μαθητές να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα. Δωρίζουμε σπόρους και φυτά στα σχολεία και σε όσους έχουν τη δυνατότητα να φυτέψουν σε μπαλκόνια και κήπους. Θέλουμε να διδάσκουμε στις νέες αλλοιωμένες από το αστικό περιβάλλον παθητικές γενιές, τι σημαίνει η σχέση με τη γή και με
  •  
    τους κύκλους της φύσης.
    ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ - Συμμετέχοντας στον Αυτοδιαχειριζόμενο Αγρό του Ελληνικού
    αντιστεκόμαστε σε ένα σύστημα βασισμένο στον ατομισμό, στην υπερβολική εξειδίκευση των
    δραστηριοτήτων και στον καταναλωτισμό. Προσφέρουμε τη δουλειά μας δωρεάν για το κοινό
    καλό. Το ομαδικό πνεύμα, οι κοινοί στόχοι και η δια βίου μάθηση, μας εμπνέουν εμπιστοσύνη
    στις ικανότητές μας και χρειάζονται για να πειραματιζόμαστε με θετικές σκέψεις ένα
    καινούργιο πρότυπο οικονομίας, φέροντας τους συμπολίτες μας κοντά στη φύση και στην παραγωγή.
     







23 Ιανουαρίου 2017

H πίτα του Αγρού 2017



Οι φίλοι του Αγρού έκοψαν την πίτα τους στις 20 Ιανουαρίου στο Βλαστό. Λόγω του χειμώνα δεν βλεπόμαστε στον Αγρό (πάμε διαφορετικές ώρες) και έτσι είχαμε την ευκαιρία να τα πούμε από κοντά. Το φλουρί έπεσε στον Αγρό! Επίσης μας επισκέφτηκε ο πρώην δήμαρχος Αργυρούπολης-Ελληνικού και μεγάλος υποστηρικτής της Πρωτοβουλίας μας, Χρ. Κορτζίδης και η Ροδή Γεωργακάκη. Και του χρόνου!