3 Απριλίου 2017

Επίσκεψη Ιταλών του Συλλόγου IRENE στον Αγρό







 
 Ο "Αυτοδιαχειριζόμενος Αγρός" υποδέχτηκε το Σάββατο 1η Απριλίου 2017,
20μελή ομάδα Ιταλών από το Μιλάνο που συμμετέχουν στο  σύλλογο ΙRENE
(Eιρήνη), στα πλαίσια του οποίου  λειτουργούν σε κεντρικές γειτονιές του
Μιλάνου τοπικές δομές Δίκαιου και Αλληλέγγυου Εμπόριου (G.A.S) - κάτι
αντίστοιχο με τις ελληνικές "χωρίς μεσάζοντες".  Διαθέτουν στα μέλη τους
βιολογικά προϊόντα που προέρχονται συνήθως από  παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής του Μιλάνου.

Η IRENE έχει  αναπτύξει τα τελευταία χρόνια δραστηριότητες συνεργασίας
και αλληλεγγύης  σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη,
Κρήτη κ.α.) διαθέτοντας κυρίως φάρμακα και σχετικά υλικά σε κοινωνικά
Φαρμακεία (Βύρωνα, Μ.Κ.Ι Ελληνικού κ.ά.).

Οι Ιταλοί φίλοι δοκίμασaν τα μαρουλάκια και τα κουκιά του "Αγρού", τα
σπιτικά φαγητά και το κρασί που τους προσφέραμε, ενημερώθηκαν για την
εξέλιξη στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, και δήλωσαν την συμπαράσταση στις προσπάθειές μας.

   Δείτε τις συνημμένες φωτογραφίες από την επίσκεψη των Ιταλών στον
"Αγρό"καθώς και την ιστοσελιδα της IRENE. www.nonfacciamoaffondarelagrecia.wordpress.com.

   Π.Τ.

Μετάφραση (της Ρίτας Χαριτάκη, μέλος του Αγρού) από το ιταλικό κείμενο που μας στάλθηκε από τους Ιταλούς του Μιλάνου, του συλλόγου ΙRΕΝΕ (Δίκαιο και Αλληλέγγυο Εμπόριο) που επισκέφτηκαν τον Αγρό Ελληνικού στις 1-4-2017.
 
ΑΣΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΑΓΡΟΥ
Αριστερά του Κοινωνικού Ιατρείου, φτάνουμε στον περιφραγμένο χώρο του Κοινωνικού Αγρού, που βρίσκεται και αυτός στη πρώην αμερικάνικη βάση. Στο  βάθος, πέρα από τη περίφραξη, υπάρχουν χαμηλά κτήρια δυο ορόφων, που χρησιμοποιήθηκαν για τη φιλοξενία προσφύγων.
Το Κοινωνικό Περιβόλι του Αγρού είναι μια ομάδα που δημιουργήθηκε αυθόρμητα και καλλιεργεί ζαρζαβατικά, ντομάτες, πιπεριές, αρωματικά φυτά κλπ. Η δραστηριότητά της ξεκίνησε το Μάρτιο 2011 με 300 άτομα ενθουσιασμένα για τη πρωτοβουλία, που μαζεύτηκαν στο δημοτικό χώρο. Τώρα είναι μια εικοσαριά, αλλά τους βοηθούν ομάδες νέων woofers που
έρχονται και από το εξωτερικό ή σχολεία, ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο.
Η σοδιά δίνεται σε ανέργους, πρόσφυγες, στα συσσίτια των Αδελφών της Μητέρας Τερέζας και σε όσους τη χρειάζονται από την ομάδα.
 
Η ΡΙΤΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΟΛΙΟΥ
Μας υποδέχονται η Ρίτα, μια κυρία από τη Μπολόνια, που ζεί στην Ελλάδα από το 1980, μαζί με τη Καίτη, που ετοίμασε για μας νοστιμότατες αρμυρές πίτες και γλυκά, ο Πάνος και άλλοι εθελοντές. Γευματίζουμε με τις πίτες της Καίτης και με τα προϊόντα του Αγρού, καθισμένοι γύρω γύρω και παρακολουθούμε τη Ρίτα που μας παρουσιάζει τον Αγρό, πρωτοβουλία που
δημιουργήθηκε για να αντιμετωπιστούν 4 διαφορετικές κρίσεις.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ - Ο πρώτος στόχος του Κοινωνικού Αγρού του Ελληνικού είναι να αποδειχθεί ότι το κτήμα 6 τ.χλμ. όπου βρίσκεται, μπορεί να αξιοποιηθεί χωρίς να τσιμεντοποιηθεί. Η δημιουργία ενός Αστικού Πάρκου θεωρείται ότι μπορεί να συμψηφίσει την καταστροφή χώρων πρασίνου της Αθήνας και του καινούργιου αεροδρομίου. Μέσα στο Μητροπολιτικό Πάρκο μια μεγάλη έκταση θα μπορούσε να αξιοποιηθεί με αστικά περιβόλια με
οικολογικές καλλιέργειες χωρίς χρήση χημικών και με σπόρους προερχόμενους από παραδοσιακές καλλιέργειες και ντόπια είδη. Η ομάδα έμαθε τις τεχνικές καλλιέργιας από ειδική (Παναγιώτα Μαλτέζου) στη βιολογική γεωργία, που συνεχίζει να είναι το σημείο αναφοράς της. Τα μέλη ζητούν σε όσους παίρνουν τα προϊόντα τους να φυλάξουν τους σπόρους και να τους επαναφυτέψουν.
Στην Ελλάδα δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια πολλές τράπεζες σπόρων και κάθε χρόνο υπεύθυνοι καλλιεργητές ανταλλάζουν τους ντόπιους σπόρους στις εκδηλώσεις που οργανώνονται, όπως στο Πελίτι.
  • Πριν τρία χρόνια με μια εκδήλωση που συγκέντρωσε 3.000 άτομα, οι εθελοντές του Αγρού φύτεψαν μαζί τα 1.200 ελαιόδενδρα σε περιφραγμένο χώρο και ο προηγούμενος δήμαρχος βοήθησε ετοιμάζοντας τους λάκκους και φέροντας βιτιοφόρα, αλλά μετά από τη πώληση του χώρου δεν επιτρέπεται πλέον η πρόσβαση στον ελαιώνα, ούτε για τις απαραίτητες εργασίες.Φαίνεται όμως ότι επιβίωσαν μια οχτακοσαριά ελαιόδενδρα.
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ - Τα αστικά περιβόλια συνεισφέρουν στη δημιουργία των συνθηκών για μια παράλληλη οικονομία με τη διαδικασία συμμετοχής των πολιτών. Ο στόχος είναι να βρούν δουλειά οι άνεργοι και να παράγεται ποιοτική διατροφή για τους συμπολίτες που είναι ταλαιπωρημένοι από τη μείωση των μισθών. Κατανάλωση προϊόντων λοιπόν που προέρχονται από κοντινές περιοχές, απελευθέρωση από την εκμετάλλευση που γίνεται στη διατροφική αλυσίδα και κυριαρχία των καταναλωτών είναι οι αρχές της αστικής γεωργίας. Επιπλέον στο χώρο του πρωην αεροδρομίου υπάρχουν πολλά άδεια κτήρια προσωρινά χρησιμοποιημένα σαν καταφύγιο για τους πρόσφυγες. Προβλέποντας ότι στο μέλλον οι ηλικιωμένοι θα έχουν όλο και περισσότερα προβλήματα και τα παιδιά θα έχουν όλο και πιό περιορισμένη τη δυνατότητα διακοπών στη θάλασσα, τα κοινωνικά κινήματα προτείνουν να αξιοποιούνται αυτά τα κτήρια για κοινωνικούς σκοπούς.
    ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ - Το μοντέλο ανάπτυξης βασισμενο στην τσιμεντοποίηση και στην υπερκατανάλωση είναι αντιεκπαιδευτικό και καταλήγει στην καταστροφή του περιβάλλοντος. Η κοινωνία έχει ανάγκη για μια αειφόρο ανάπτυξη, γι΄αυτό πρέπει να μάθει να καλλιεργεί και να παράγει. Προσπαθούμε να πείσουμε συμπολίτες, φοιτητές και μαθητές να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα. Δωρίζουμε σπόρους και φυτά στα σχολεία και σε όσους έχουν τη δυνατότητα να φυτέψουν σε μπαλκόνια και κήπους. Θέλουμε να διδάσκουμε στις νέες αλλοιωμένες από το αστικό περιβάλλον παθητικές γενιές, τι σημαίνει η σχέση με τη γή και με
  •  
    τους κύκλους της φύσης.
    ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ - Συμμετέχοντας στον Αυτοδιαχειριζόμενο Αγρό του Ελληνικού
    αντιστεκόμαστε σε ένα σύστημα βασισμένο στον ατομισμό, στην υπερβολική εξειδίκευση των
    δραστηριοτήτων και στον καταναλωτισμό. Προσφέρουμε τη δουλειά μας δωρεάν για το κοινό
    καλό. Το ομαδικό πνεύμα, οι κοινοί στόχοι και η δια βίου μάθηση, μας εμπνέουν εμπιστοσύνη
    στις ικανότητές μας και χρειάζονται για να πειραματιζόμαστε με θετικές σκέψεις ένα
    καινούργιο πρότυπο οικονομίας, φέροντας τους συμπολίτες μας κοντά στη φύση και στην παραγωγή.
     







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου