10 Φεβρουαρίου 2013

Κατασκευή μικρού ψυχρού σπορείου


Όταν θέλουμε να καλλιεργήσουμε  θερμής περιόδου λαχανικά  όπως τομάτα πιπεριά , μελιτζάνα  θα πρέπει να τα σπείρουμε 6-8 εβδομάδες νωρίτερα σε χώρο προφυλαγμένο και πιο ζεστό από το εξωτερικό  περιβάλλον .Στην περίπτωση αυτή κατασκευάζουμε ένα μικρό ψυχρό σπορείο . Υλικά που χρειαζόμαστε είναι τα ακόλουθα :
τελάρο  30χ50 εκ. με τουλάχιστον 15 εκ βάθος
πλαστικό (μαύρο κατά προτίμηση)για το στρώσιμο στο τελάρο
πλαστικό διάφανο ή τζάμι για σκέπασμα  και ζελατίνα κουζίνας για να τυλίξουμε γύρω από τα τοιχώματα και να συγκρατούμε την θερμοκρασία στο εσωτερικό .
χώμα πλήρως απολυμασμένο και απαλλαγμένο από παθογόνα
ένα κομμάτι τούλι με μικρό μάτι  στις διαστάσεις του δοχείου
βέργες ίδιες με τις εσωτερικές διαστάσεις του δοχείου
ποτιστήρι με <<σουρωτήρι>>
ένα ρηχό ταψί  για κάτω από το δοχείο σποράς   που θα στραγγίζει το περισσευούμενο νερό μετά από κάθε πότισμα
(Αντί του τελάρου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χαμηλή μικρού βάθους ζαρντινιέρα ή δοχείο από φελιζόλ . Και στις δυο περιπτώσεις θα πρέπει να βουρτσίσουμε και να  απολυμάνουμε με διάλυμα  νερού -χλωρίνης   τα τοιχώματα και μετά να ξεβγάλουμε πολύ καλά , ενώ στην περίπτωση του φελιζόλ πρέπει να ανοίξουμε τρύπες μεγέθους<< φακής >> με  θερμή πρόκα προσεκτικά  ).    
ΤΡΟΠΟΣ   ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ
Στον πάτο του τελάρου και στα τοιχώματα τοποθετούμε το μαύρο πλαστικό έως 15 εκ ύψος .Ανοίγουμε τρύπες με την πρόκα  περίπου κάθε 7-10 εκ.  Τοποθετούμε το απολυμασμένο χώμα έως 10εκ και το πατάμε ελαφρώς . Σπέρνουμε τα σποράκια μας σχηματίζοντας αποστάσεις μεταξύ τους 2-3 εκ . Βάζουμε  ένα εκατοστό χώμα σε όλη την επιφάνεια και  καλύπτουμε τους σπόρους. Πατάμε με την παλάμη μας το αφράτο χώμα πάλι .Τοποθετούμε το τούλι και το συγκρατούμε με τις βέργες γύρω γύρω στο εσωτερικό του τελάρου και το αφαιρούμε όταν ξεκινήσουν να σκάνε οι σπόροι  . Στα τοιχώματα εξωτερικά τοποθετούμε ζελατίνα  και από πάνω το τζάμι ή το διάφανο πλαστικό . Το δοχείο σποράς το  τοποθετούμε μπροστά από τζαμαρία με έκθεση νότια ή νοτιοανατολική ή νοτιοδυτική με άμεσο φώς και ήλιο  και όχι πολύ κοντά σε καλοριφέρ . Τις ζεστότερες μέρες μπορούμε να την τοποθετήσουμε και έξω αλλά το βράδυ θα πρέπει να είναι στο εσωτερικό . Προσέχουμε τον εξαερισμό ώστε να μην <<ιδρώνει >> το νάιλον για το λόγο αυτό αφήνουμε λίγο άνοιγμα ή ανασηκώνουμε το τζάμι όταν χρειαστεί . Ποτίζουμε ανάλογα (δεν πρέπει να είναι πολύ υγρό το χώμα , τεστάρουμε με το δάχτυλο ) . Τα φυτά θα μεταφυτευτούν σε άλλο δοχείο ατομικών θέσεων όταν έχουν αναπτύξει πλήρως  τις δυο κοτυληδόνες τους .Το φύτρωμα του σπόρου μπορεί να διαρκέσει από 15 -30 μέρες ανάλογα το είδος.
 
 Οι παραπάνω πληροφορίες δόθηκαν από την Τεχνολόγο Γεωπόνο Μαλτέζου Παναγιώτα στα πλαίσια εθελοντικής ενημέρωσης-καθοδήγησης  μελών και φίλων του Αυτοδιαχειριζόμενου Αγρού  στο Ελληνικό. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου