5 Απριλίου 2019

Το τέλος(;) του Αυτοδιαχειριζόμενου Αγρού




Πριν 6 χρόνια, απ' αυτούς που ενδιαφέρθηκαν για το πώς να σώσουμε το χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού από τη πώληση-παραχώρηση της δημόσιας γης σε ιδιώτες, ξεφύτρωσε μια ξεχωριστή πρωτοβουλία, με τη στήριξη του πρώην δημάρχου κ.Κορτζίδη. Μια ομάδα πολιτών που πίστευε στην αυτό-οργάνωση και αυτοδιαχείριση, υλοποίησε μια ακτιβιστική δράση, τη δημιουργία ενός αστικού κοινωνικού αγρού μέσα σε 2μιση στρέμματα του προαναφερόμενου χώρου, που να απαντήσει στα εξής αιτήματα:
1. Να γλιτώσει η δημόσια γη από τα χέρια φιλάργυρων επενδυτών, που αγνοούν την κραυγή συναγερμού της Αττικής Γης, πνιγμένης στο τσιμέντο, στο καυσαέριο, κουρασμένης από το συνωστισμό ανθρώπων, βασανισμένης από την αποψίλωση δέντρων και αλλοιωμένης από την απώλεια επαφής με τις παραδοσιακές αγροτικές δραστηριότητες.
2. Να συμβάλει στο ξεπέρασμα της οικολογικής κρίσης, βάζοντας το λιθαράκι της για τη δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου που να δίνει ανάσα στην Αθήνα.
3. Να δώσει τη δυνατότητα σε μας και στους συμπολίτες μας να μάθουμε να καλλιεργούμε βιολογικά τα τοπικά είδη ζαρζαβατικών, τα μη μεταλλαγμένα. Να προωθήσει τη γεωργία της αλληλεγγύης και τη συνείδηση ότι η τροφική αλυσίδα πρέπει να παραμείνει στα χέρια των καταναλωτών και όχι των πολυεθνικών εταιριών, που παίζουν τα συμφέροντά τους πάνω στην υγεία των ανθρώπων και του περιβάλλοντος.
4. Να μάθουν οι άνθρωποι της πόλης τι σημαίνει οργανική καλλιέργεια, slow food, σχέση παραγωγού-καταναλωτή, γης-ανθρώπου και τι σημαίνει η χαρά της συλλογικής εργασίας μέσα στη φύση, στους σπόρους, στα βλαστάρια και η ενασχόληση με τη φιλική αντιμετώπιση των παρασίτων με μη βίαιο τρόπο, φιλικό προς το περιβάλλον, με σεβασμό για τους φυσικούς κύκλους της φύσης.
5. Να νιώθουν, οι συμμετέχοντες σ' αυτή την πρωτοβουλία, τι σημαίνει μια κοινωνία βασισμένη όχι στο χρήμα και στην εκμετάλλευση, αλλά στη μοιρασιά και στη συνεργασία.

Μετά από 6 χρόνια, βαθμιαία μας έκοψαν το ηλεκτρικό ρεύμα και σιγά σιγά, δειλά δειλά όλο και περισσότερο το νερό, ούτως ώστε να μην είναι πλέον δυνατό το πότισμα, έτσι, σαν να μη θέλουν να κάνουν τρανταχτές πράξεις, να μη δημιουργήσουν απότομες αντιδράσεις από την ομάδα μας... σαν να θέλουν να περάσει το σβήσιμο του Αγρού απαρατήρητο και σιωπηλό...

Μας έμειναν οι αναμνήσεις των μαθητών από τα σχολεία, που ήρθαν να μάθουν τα προαναφερόμενα, των ξένων δημοσιογράφων που μας πήραν συνέντευξη για την πετυχημένη προσπάθεια και των άλλων ευρωπαίων πολιτών που ήρθαν να μας επισκεφτούν, γιατί ασχολούνται με παρόμοιες πρωτοβουλίες στις χώρες τους, για να σώσουν και αυτοί τους αστικούς ελεύθερους χώρους τους.

Μας έμειναν οι αναμνήσεις των συναντήσεων μεταξύ των μελών της ομάδας μας για το συντονισμό των εργασιών, οι αναμνήσεις όλων των γνωστών και αγνώστων που έρχονταν να βοηθήσουν, να μάθουν και να μας στηρίξουν και οι εμπειρίες στον τομέα της οργανικής καλλιέργειας. Επιπλέον εμπλουτιστήκαμε από γνώσεις, φιλίες και βιώματα. Γιατί πέρα από την πικρία και την απογοήτευση του κύκλου του Αγρού μας που κλείνει, ξέρουμε ότι φέραμε πάρα πολύ κόσμο κοντά στην ιδεολογία μας και στις αξίες μας. Ο Αγρός έδωσε λοιπόν άπειρους σπόρους και αυτό που περάσαμε πάνω σ' αυτά τα 2μιση στρέμματα, μας μπόλιασε με καινούργιες δυνάμεις! Άραγε, “πάλης ξεκίνημα, νέοι αγώνες”...

Με οικολογικούς χαιρετισμούς
Ρίτα Χαριτάκη
Μέλος του Αγρού από την αρχή του εγχειρήματος

ΥΓ. Στις φωτογραφίες εικονίζεται μια ομάδα που ακολούθησε το πρόγραμμα του UNMAPPING # Γεράνι
Το SOMA (Scattered Open Museum of Attica / Διάσπαρτο Ανοιχτό Μουσείο Αττικής) εγκαινιάζει το "Unmapping" το Σάββατο 16 Μαρτίου 2019. Εκεί συμμετείχε και ο Αυτοδιαχειριζόμενος Αγρός με τα δύο μέλη του Καίτη Χόρτη και Πάνο Τότσικα και μιλήσαμε για το εγχείρημα του αγρού στην πόλη ενώ μοιράσαμε φυτά που τα είχαμε κόψει προηγουμένως από τον Αγρό (μαρούλια, κουκιά, μαργαρίτες, χαμομήλι, ρίγανη, μαϊντανό, δυόσμο, σκινόπρασο κ.ά.). Οι παραβρεθέντες εντυπωσιάστηκαν με τη δράση μας μιας και δεν τη γνώριζαν και εμείς αισθανθήκαμε για ακόμη μια φορά δυνατοί και ευχαριστημένοι γιατί αποκομίσαμε τόσα πολλά οφέλη στα χρόνια της λειτουργίας του Αγρού που δύσκολα μπορούν να διαγραφούν από τη μνήμη μας. Κ. Χ.  

2 σχόλια:

  1. Ποτέ δεν σκάψατε 2,5 στρέματα. Μιά φορά έγινε και διώξατε τους μισούς, η μοναδική που ο αγρός μοίρασε 500 κιλά λαχανικά. Σπόρους δεν παρήξατε ποτέ. Ελιτισμός και δημόσιες σχέσεις, όχι δουλειά. Μιά και το αεροδρόμιο πάει να γίνει καζίνο από το φίλο σας τον Τσιπρα, καλά κάνετε και πάτε σπίτια σας, έτσι κι αλλιώς άλλοι σκάβανε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ ανώνυμε (με το χαριτωμένο όνομα),
      Ο ίδιος λες πως ο αγρός μοίρασε 500 κιλά λαχανικά. Όσοι συμμετείχαμε (μείναμε λίγοι στο τέλος όχι από ελιτισμό) αποκομίσαμε πολλά οφέλη!

      Διαγραφή