Ο κινητός κήπος του Βερολίνου / Published on TVXS.gr

Το Prinzessinnengarten, μια αστική φάρμα στη γειτονιά Kreuzberg του Βερολίνου, δημιουργήθηκε από τη μη κερδοσκοπική ομάδα Nomadisch Grun (Πράσινοι Νομάδες). Η χιονόπτωση και οι απίστευτα χαμηλές θερμοκρασίες απείλησαν τα φυτά της απ' τις αρχές του φετινού χειμώνα. Όμως οι Πράσινοι Νομάδες δεν επέτρεψαν στον καιρό να τους πτοήσει και βρήκαν προσωρινό καταφύγιο στη γειτονική κλειστή αγορά Markethalle.
Ο κινητός κήπος δημιουργήθηκε το 2009 από τον κινηματογραφιστή Ρόμπερτ Σο και τον ιδιοκτήτη μπαρ και φωτογράφο Μάρκο Κλάουσεν. Πηγή έμπνευσης αποτέλεσε ένα ταξίδι του Σο στην Κούβα, όπου συνάντησε αστικούς καλλιεργητές, που παρήγαγαν οι ίδιοι την τροφή τους και δημιουργούσαν κοινότητες γύρω από την αστική γεωργία. Οι Σο και Κλάουσεν, που δεν είναι αγρότες, μαθαίνουν τα μυστικά της καλλιέργειας μέσα από την ίδια την κοινότητα που δημιουργούν.
Το Moritzplatz, το σημείο όπου ξεκίνησε η δημιουργία του κήπου, ήταν κάποτε διασταύρωση αυτοκινητοδρόμων -κρυμμένο και σκοτεινό για περισσότερο από 50 χρόνια εξαιτίας του Τείχους του Βερολίνου. Με τη βοήθεια της κοινότητας των Πράσινων Νομάδων, η περιοχή καθαρίστηκε από τα σκουπίδια και σήμερα η κινητή αστική φάρμα συνεχίζει να αναπτύσσεται, να μεταναστεύει, να αλλάζει και να δημιουργεί νέες σχέσεις.
Το Prinzessinengarten είναι ανοιχτό στο κοινό, παρέχοντας χώρο στον κόσμο για να δουλέψει στον κήπο, να επισκεφτεί το καφέ του, να μάθει για τη βιοποικιλότητα και για τεχνικές φυτέματος ή απλώς για να χαλαρώσει και να απολαύσει την όαση πρασίνου στο κέντρο της πόλης. Ο κήπος καλλιεργείται χωρίς φυτοφάρμακα ή τεχνητά λιπάσματα και τα προϊόντα του διατίθενται προς πώληση.

http://www.tvxs.gr/news/Greenlife