4 Ιανουαρίου 2016

Ομάδες φύλαξης σπόρων στην Αττική


 
Ο Αγρός συμμετέχει στο blog των Σποροφυλάκων, sporoistinpoli.wordpress.com
 
To εισαγωγικό σημείωμα είναι:
Μας ενώνει η αγάπη και η φροντίδα μας για το σπόρο: το σπόρο ως πηγή ζωής και ως κοινό αγαθό και όχι ως πατενταρισμένο προϊόν προς εμπορική εκμετάλλευση.
Για μας ο σπόρος είναι ζωή, αυτάρκεια, ελευθερία, ανεξαρτησία αλλά και χαρά, γιορτή, απόλαυση γεύσεων και αρωμάτων.
Μαθαίνοντας να κρατάμε σπόρους, κρατάμε στα χέρια μας τη ζωή και τη μοιράζουμε απλόχερα σε όσους και όσες την αγαπούν.
Κατανοώντας τη σπουδαιότητα του σπόρου, διατηρούμε παραδοσιακές ποικιλίες διατροφικών φυτών που έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία από παλιότερες γενιές κι έχουν φτάσει σε μας από χέρι σε χέρι κι από παππούδες, γιαγιάδες, γονείς και φίλους ή φίλες με μεράκι. Τους έχουμε καλλιεργήσει στα μπαλκόνια, τις ταράτσες και τους κήπους μας και τους μοιραζόμαστε μαζί σας με χαρά, αλλά και με μία ευχή: να βρουν καλό τόπο και χώμα να φυτρώσουν. Ευελπιστούμε ότι θα μπορέσετε να χαρείτε τους καρπούς της φροντίδας σας και θα μοιραστείτε το σπόρο τους με τα παιδιά, τους φίλους και τις φίλες σας.
Θεωρούμε ότι η διατροφική αυτάρκεια αποτελεί τη βάση για την ελευθερία και την ανεξαρτησία και σας ενθαρρύνουμε να πάρετε την ευθύνη, αλλά και τη φροντίδα της διατροφής σας στα χέρια σας, ξεκινώντας να φυτεύετε στον κήπο, το μπαλκόνι, την ταράτσα σας. Εάν μπορείτε, μη σταματήσετε εκεί: φυτέψτε οπωροφόρα δέντρα όπου δεν υπάρχουν, σπείρετε λαχανικά όπου υπάρχει χώμα και νερό, δημιουργήστε οάσεις και παραδείσους μέσα στην καθημερινότητα της πόλης σας.
Ανακαλύπτουμε τη δύναμή μας, φροντίζοντας τη Γη που μας φιλοξενεί, εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας. 

sporoistinpoli.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου