14 Νοεμβρίου 2012

Ενημέρωση εργασιών από 11 -17 Νοεμβρίου


Όσοι από τους φίλους και τα μέλη θέλουν να εργαστούν στον αγρό την εβδομάδα  αυτή, μπορούν συμμετέχουν στις ακόλουθες εργασίες :
Φρεζάρισμα του δυτικού σημείου  του λαχανόκηπου σταυρωτά ,σε βάθος 30-40 εκ .  Μετά το φρεζάρισμα ακολουθεί τσουγκράνισμα και σχετική ισοπέδωση  του χώρου . Σε περίπτωση που συναντάμε αγριάδα (ριζώματα) τα αφαιρούμε με τσάπα ή και κασμά και προχωράμε .
Οριοθέτηση  των γραμμών φύτευσης /40 -60 εκ . και των  διαδρόμων  70 εκ . ανάλογα με το ποια είδη θα συγκαλλιεργήσουμε.
Ακολουθούμε πάντα την ίδια διαδικασία (τοποθέτηση κοπριάς –ενσωμάτωση – δημιουργία σαμαριών –σπορά ή φύτευση σποροφύτων- πότισμα ).
ΦΥΤΕΥΣΕΙΣ-ΣΠΟΡΕΣ 
Πρίν τις πιπεριές στο επάνω μέρος  βάζουμε μπιζέλια  ανά 40 εκ. τα οποία έχουμε πρώτα μουσκέψει.  Ενδιάμεσα σπέρνουμε σπανάκι και καυκαλήθρες (λίγα σπόρια  διάσπαρτα όχι σε ένα σημείο τα οποία τα χώνουμε ελαφρώς και πιέζουμε το έδαφος  ) . Απόσταση από γραμμή σε γραμμή 40-50 εκ.
Τα μαρούλια μπορούμε να τα βάλουμε  ανά 30 εκ.  και ανάμεσά τους να φυτέψουμε  κρεμμύδια και άνηθο  ή ραπανάκια ή γογγύλια  . Απόσταση από γραμμή σε γραμμή 40 εκ.
Τα ραδίκια σπέρνονται γλυκά -πικρά μαζί  και σκεπάζονται με χώμα  και πατιούνται ελαφρώς . Απόσταση από γραμμή σε γραμμή 40 εκ. 
Ανάμεσα στις φράουλες σπέρνουμε σαλάτα βαλεριάνας και σκόρδο.  
ΑΛΛΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
Ριζοπότισμα  φυταρίων  με μείγμα ζωμών  και εκχύλισμα φυκιών ,(Θα υπάρχει έτοιμο  αραιωμένο στον αγρό ). 
Εάν υπάρχει κάποιος  που να μπορεί να κατασκευάσει  δύο λούκια (ανατολικά και δυτικά  επί της στέγης της αποθήκης )ώστε να συλλέγουμε το πολύτιμο βρόχινο νερό ,ας μας το  κάνει γνωστό.

Οι παραπάνω πληροφορίες δόθηκαν από την Τεχνολόγο Γεωπόνο Μαλτέζου Παναγιώτα στα πλαίσια εθελοντικής ενημέρωσης-καθοδήγησης  μελών και φίλων του Αυτοδιαχειριζόμενου Αγρού  στο Ελληνικό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου