20 Νοεμβρίου 2012

Ενημέρωση Εργασιών 18 ΕΩΣ 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ


Όσοι από τους φίλους και τα μέλη θέλουν να επισκευθούν και να   εργαστούν στον αγρό την εβδομάδα  αυτή ,μπορούν συμμετέχουν στις ακόλουθες εργασίες :
Τσουγκράνισμα και ισοπέδωση  του χώρου μετά τον ευκάλυπτο . Σε περίπτωση που συναντάμε  ριζώματα αγριάδας τα αφαιρούμε με τσάπα ή και κασμά και προχωράμε κανονικά την ισοπέδωση  .
Οριοθέτηση  των γραμμών φύτευσης ανά 40 -60 εκ . και των  διαδρόμων  70 εκ . ανάλογα με το ποια είδη θα συγκαλλιεργήσουμε. Δηλαδή αφού έχουμε  μετρήσει τις αποστάσεις που θέλουμε  στο έδαφος  σε  ένα  καλάμι ή μπετόβεργα  δένουμε  την άκρη από τον σπάγκο . Τεντώνουμε  το σπάγκο και τον δένουμε  στο άλλο άκρο της γραμμής  σε πάσσαλο. Αυτή θα είναι μια ίσια γραμμή φύτευσης .

Δημιουργία σαμαριών γίνεται σε συνεκτικά και βαριά εδάφη που νεροκρατούν  κυρίως κατά την χειμερινή περίοδο με σκοπό τον καλύτερο αερισμό των ριζών . Στον αγρό έχουν ήδη δημιουργηθεί τέτοια σαμάρια  δίπλα από τον σωρό της κοπριάς και καλό θα ήταν  να συνεχιστούν από τον ευκάλυπτο  και προς το δυτικό σημείο του αγρού ακόμα και αν δεν φυτευτούν ή σπαρθούν άμεσα γιατί το χώμα τώρα είναι στην ιδανική κατάσταση για την κατεργασία του (ρώγος ).
Διαδικασία σποράς ή φύτευσης ( τοποθέτηση κοπριάς ->ενσωμάτωση ,ανακάτεμα με το χώμα του αγρού  –> δημιουργία σαμαριών παίρνοντας χώμα από την δεξιά και αριστερή πλευρά της γραμμής φύτευσης και δημιουργώντας ένα ανάχωμα (σαμάρι ) –>σπορά  και ελαφρά πίεση στο χώμα ή ->φύτευση σποροφύτων -> πότισμα ).
ΦΥΤΕΥΣΕΙΣ-ΣΠΟΡΕΣ
Τα μαρούλια μπορούμε να τα βάλουμε  ανά 30 εκ.  και ανάμεσα να σπείρουμε  γογγύλια  . Απόσταση από γραμμή σε γραμμή 40 εκ.
Τα ραδίκια τα σπέρνουμε διάσπαρτα σκεπάζονται με χώμα  και πατιούνται ελαφρώς ενώ ακολουθεί πότισμα με το ποτιστήρι βεντάλια εκτός και αν υπάρχει πιθανότητα άμεσης βροχής , ανάμεσα  μπορούμε να συγκαλλιεργήσουμε καπουτσίνους  . Απόσταση από γραμμή σε γραμμή 40 εκ.
 Φράουλες ανάμεσα σπέρνουμε σαλάτα βαλεριάνας λίγα σπόρια  και 1-2 σκελίδες σκόρδου δεξιά και αριστερά της κάθε ρίζας φράουλας .

Οι παραπάνω πληροφορίες δόθηκαν από την Τεχνολόγο Γεωπόνο Μαλτέζου Παναγιώτα στα πλαίσια εθελοντικής ενημέρωσης-καθοδήγησης  μελών και φίλων του Αυτοδιαχειριζόμενου Αγρού  στο Ελληνικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου