17 Ιουλίου 2013

16η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ 15-31 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013

Όποιος από τα  μέλη ή φίλους επιθυμεί να εργαστεί  μπορεί να το πράξει με τις ακόλουθες εργασίες  ιεραρχημένες κατά σειρά σπουδαιότητας :
Τσάπισμα - σκάλισμα σε βάθος 15-20 εκ  για να αφαιρεθούν τα υπόγεια ριζώματα της αγριάδας  πάνω στα σαμάρια και ανάμεσα στα καλλιεργούμενα φυτά με προσοχή ώστε να μην χαλάμε τα σαμάρια και τον λάκκο φύτευσης των φυτών .  Η ίδια εργασία πρέπει να γίνει και   στους διαδρόμους  μεταξύ των σαμαριών . Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις πιπεριές και σε μερικούς διαδρόμους. Επίσης τσαπίζουμε και απομακρύνουμε  ζιζάνια μολόχας και περικοκλάδας (για όσους δεν τα ξέρουν θα υπάρχουν ταμπέλες ταυτοποίησης) . Τα ζιζάνια αυτά πετιούνται στα σκουπίδια και δεν μπαίνουν στο compost γιατί η αγριάδα έτσι πολλαπλασιάζεται ενώ η μολόχα είναι φορέας επιβλαβών εντόμων και η περικοκλάδα φορέας ασθενειών . 
Πρόσδεση των νέων βλαστών των ντοματιών και αφαίρεση των κατώτερων  ξερών φύλλων για καλύτερο αερισμό, αλλά και αυτών που ακουμπούν στο έδαφος  για  αποφυγή φυτονόσων. Τα φύλλα τα πετάμε στα σκουπίδια  και δεν τα αφήνουμε σε καμία περίπτωση  για εδαφοκάλυψη κάτω από τις ντοματιές .  
Υποστύλωση φασολιών είτε με καλάμια  αλλά και με κλαδιά που βρίσκονται δεξιά της εισόδου του αγρού .
Προσέχουμε –ποτίζουμε βοτανίζουμε τα αρωματικά και χρήσιμα φυτά του αγρού (ταμπέλες) καθώς και αυτά που δεν έχουν αρδευτικό σύστημα και βρίσκονται περιφερειακά του αγρού(φασολιές –κολοκυθιές).
Αυτό τον καιρό πρέπει να σπαρθούν σε φελιζόλ σπόροι που θα μεταφυτεύσουμε το φθινόπωρο στον αγρό .Όσοι ενδιαφέρονται  να επικοινωνήσουν με Παναγιώτα  για καλύτερο συντονισμό . Όσοι επίσης έχουν φελιζόλ φυτεύσεων ή άλλες θήκες σποράς πάρει, παρακαλούνται να τα επιστρέψουν καθαρά στον αγρό . 
 
Οι παραπάνω πληροφορίες δόθηκαν από την Τεχνολόγο Γεωπόνο Μαλτέζου Παναγιώτα στα πλαίσια εθελοντικής ενημέρωσης-καθοδήγησης  μελών και φίλων του Αυτοδιαχειριζόμενου Αγρού  στο Ελληνικό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου