Όποιος από τα μέλη ή φίλους επιθυμεί να εργαστεί μπορεί να το πράξει με τις ακόλουθες εργασίες ιεραρχημένες κατά σειρά σπουδαιότητας :
Το αρδευτικό μας σύστημα παρότι έχει προγραμματιστεί επανειλημμένα από τον Κώστα δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των φυτών . Έτσι χρειάζεται αυξημένη προσοχή από όλους μας και επιπλέον πότισμα με το χέρι σε φυτά που διψάνε (το καταλαβαίνουμε αν έχουν τα φύλλα τους συστροφή προς τα πάνω ή έχουν ξεραθεί φύλλα τους )
Προσέχουμε & ποτίζουμε τα νεοφυτεμένα φυτά στο αυλάκι απορροής ομβρίων τα αρωματικά και χρήσιμα φυτά του αγρού (ταμπέλες) καθώς και αυτά που δεν έχουν αρδευτικό σύστημα και βρίσκονται είτε περιφερειακά του αγρού(φασολιές –κολοκυθιές-ζαμπούκο) είτε κοντά στην αποθήκη .
Η αγριάδα εξακολουθεί να θέλει τσάπισμα - σκάλισμα σε βάθος 15-20 εκ για να αφαιρεθούν τα υπόγεια ριζώματα της. Η εργασία αυτή πρέπει να γίνει επί των σαμαριών αλλά και στους διαδρόμους. Επίσης τσαπίζουμε και απομακρύνουμε ζιζάνια μολόχας και περικοκλάδας (για όσους δεν τα ξέρουν θα υπάρχουν ταμπέλες ταυτοποίησης) . Τα ζιζάνια αυτά πετιούνται στα σκουπίδια και δεν μπαίνουν στο compost γιατί η αγριάδα έτσι πολλαπλασιάζεται ενώ η μολόχα είναι φορέας επιβλαβών εντόμων και η περικοκλάδα φορέας ασθενειών .
Πρόσδεση βλαστών των ντοματιών και αφαίρεση των κατώτερων ξερών φύλλων, αλλά και αυτών που ακουμπούν στο έδαφος για αποφυγή φυτονόσων. Τα φύλλα τα πετάμε στα σκουπίδια .
Υποστύλωση φασολιών είτε με καλάμια αλλά και με κλαδιά που βρίσκονται δεξιά της εισόδου του αγρού .
Η διαθεσιμότητα για σπορά χειμερινών καλλιεργειών σε φελιζόλ μπορεί να δηλωθεί στην Παναγιώτα .
Οι παραπάνω πληροφορίες δόθηκαν από την Τεχνολόγο Γεωπόνο Μαλτέζου Παναγιώτα στα πλαίσια εθελοντικής ενημέρωσης-καθοδήγησης μελών και φίλων του Αυτοδιαχειριζόμενου Αγρού στο Ελληνικό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου